Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Kovač u Yad Vashemu završio posjet Izraelu

(Hina) - Obilaskom Muzeja za žrtve holokausta i znamenitosti Jeruzalema, među kojima Crkve Svetog groba gdje službuju i hrvatski franjevci, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač završio je...

(Hina) - Obilaskom Muzeja za žrtve holokausta i znamenitosti Jeruzalema, među kojima Crkve Svetog groba gdje službuju i hrvatski franjevci, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač završio je u ponedjeljak posjet Izraelu.

Muzej koji pripovijeda stradanje židovskog naroda kroz povijest, od kršćanskih poziva na njihovo raseljavanje do rasnih teorija i koncentracijskih logora, prati židovske zajednice u Africi, Aziji i Europi, među kojima i u Hrvatskoj gdje je prije rata prema podacima muzeja od 39.000 prijeratnih hrvatskih židova ubijeno njih 30.000.

Pokušavam naći riječi kojima izraziti koliko duboko osjećam patnju ljudi koju ovo mjesto čuva, napisao je ministar Kovač po završetu obilaska Muzeja.

Centar Yad Vashem ujedno je i svjedočanstvo o preživljavanju i hrabrosti, jer je dio postava posvećen Pravednicima među narodima koji su riskirali svoje živote da bi spasili židov. Taj je status dosad dobilo 113 Hrvata.

"U znak sjećanja na sve žrtve holokasuta Yad Vashem šalje poruku patnje, ali i preživljavanja i poziva nas sve da na to nikada ne zaboravimo", zapisao je ministar.

Svjedok preživljavanja je i hrvatski producent Branko Lustig koji je Yad Vashemu u ime Hrvatske darovao svoj kipić Oskara osvojen za film "Schindlerova lista".



Priopćenja