Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Kovač: Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom

(Hina) - Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma, rekao je u ponedjeljak u Jeruzalemu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač...

(Hina) - Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma, rekao je u ponedjeljak u Jeruzalemu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u predavanju članovima Izraelskog vijeća za vanjske odnose i Svjetskog židovskog kongresa.
 
Hrvatska je uspješna priča, rekao je hrvatski šef diplomacije u govoru uoči sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom na čiji je poziv doputovao u posjet Izraelu.
 
Specifičnost je hrvatske tranzicije iz komunizma u demokraciju zapadnog tipa što se za razliku od istočne Europe odvijala u doba ratne agresije, rekao je ministar Kovač upoznavši slušateljstvo s kratkom poviješću hrvatskih eurointegracija. Dodao je da je zbog toga Hrvatska prošla kroz teži proces eurointegracija od ostalih tranzicijskih zemalja.
 
"Ne možemo jednostavno prihvatiti ideju stranih novina o rastućem ekstremizmu u istočnoj Europi", rekao je ministar Kovač, ali i naglasio "no moramo biti oprezni i odgovorni".
 
Hrvati i židovi imaju vrlo dobre odnose osim razdoblja Drugog svjetskog rata, što je bio "rezultat velike igre, ali mi prihvaćamo odgovornost", rekao je ministar Kovač. "Ne zaboravljamo prošlost, no želimo poboljšati naše odnose i želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom", rekao je ministar.
 
Najavio je da će s premijerom Netanyahuom razgovarati "o novom početku", a osobito vidi prostora u projektima u poljoprivredi te upravljanju vodom.
 



Priopćenja