Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Estonija podržavaju širenje EU na jugoistok Europe i suverenitet Ukrajine

(Hina) - Hrvatska i Estonija podržavaju širenje EU na jugoistočnu Europu, podupiru suverenitet i cjelovitost Ukrajine, a ukidanje sankcija Rusiji zbog upletenosti u ukrajinski sukob vezuju uz provedbu sporazuma iz Minska...

(Hina) - Hrvatska i Estonija podržavaju širenje EU na jugoistočnu Europu, podupiru suverenitet i cjelovitost Ukrajine, a ukidanje sankcija Rusiji zbog upletenosti u ukrajinski sukob vezuju uz provedbu sporazuma iz Minska, rekli su u ponedjeljak 21. ožujka o. g. u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i njegova estonska kolegica Marina Kaljurand.

Estonska ministrica vanjskih poslova Marina Kaljurand boravi u službenom posjetu Hrvatskoj u pratnji estonskog predsjednika Toomasa Hendrika Ilvesa. "Hrvatska je naš jako dobar prijatelj i partner u EU-u i NATO-u. Bili smo jako sretni kada je ušla u EU prije nekoliko godina", kazala je ministrice Kaljurand u izjavi za novinare nakon sastanka.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska postigla u pripremi za ulazak u schengenski prostor i izrazila nadu da će mu se u skoroj budućnosti i priključiti, možda tijekom estonskog predsjedanja EU-om 2018. "Imate našu punu potporu i ako možemo pomoći, rado ćemo to učiniti", kazala je.

Ministri Kovač i Kaljurand podržali su proširenje EU na jugoistočnu Europu. Izrazili su također potporu suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i složili se da ukidanje sankcija Rusiji ovisi o provedbi sporazuma iz Minska.

"Podržavamo teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i slažemo se da ukidanje sankcija Rusiji ovisi o provedbi sporazuma iz Minska", kazao je ministar Kovač. "Podržavamo proširenje EU na naše jugoistočno susjedstvo, uz poštivanje kriterija", dodao je

Razgovarali su i o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more i složili se da će je aktivno podržati.

"Ta platforma potrebna nam je radi jačanja suradnje između naših regija", kazala je ministrica Kaljurand, ističući važnost jačanja suradnje na području energetike, prometa, ICT-a i trgovine. "Pozdravljamo tu platformu i nadamo se da će u budućnosti biti učinkovitija", dodala je.

Kad je riječ o gospodarskoj suradnji između Hrvatske i Estonije, ministri Kovač i Kaljurand složili su se da na tom području ima dosta prostora za napredak.

Ministrica Kaljurand je istaknula da je Estonija posebice otvorena za jačanje suradnje na području informatičkih i komunikacijskih tehnologija i e-vlade jer je lider na tom području.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem summitu NATO-a u Varšavi u lipnju. Ministrica Kaljurand je pozvala ministra Kovača da posjeti NATO-ov Centar izvrsnosti za kibernetičku sigurnost u Tallinu, što je on prihvatio.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, ministrice Kaljurand je kazala da Estonija jako cijeni sve što je Hrvatska napravila po tom pitanju.

 

Izjava ministra Mire Kovača:

Preuzimanje

 

Izjava ministrice Marine Kaljurand:

Preuzimanje

 

Pitanja i odgovori:

Preuzimanje

 

 

 

 



Priopćenja