Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatsko izaslanstvo na 10. ministarskoj konferenciji WTO-a

Zamjenik ministrice Joško Klisović predvodio je hrvatsko izaslanstvo na 10. ministarskoj konferenciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koja se prvi put održala na afričkom kontinentu...

Zamjenik ministrice Joško Klisović predvodio je hrvatsko izaslanstvo na 10. ministarskoj  konferenciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koja se prvi put održala na afričkom kontinentu, u Nairobiju u Keniji, od 15. do 19. prosinca 2015.

Pregovori između WTO-ovih članica bili su intenzivni jer su očekivanja od rezultata sastanka u Nairobiju bila različita, a početna stajališta neusuglašena. Međutim, na konferenciji je ipak usvojeno šest odluka za područje poljoprivrede, među kojima je najvažnija ona o postupnom ukidanju subvencioniranja izvoza poljoprivrednih proizvoda, čime se ozbiljno narušavalo tržišno natjecanje i povećavala nejednakost među bogatima i siromašnima. Prema dogovoru iz Nairobija, razvijene članice WTO-a odmah će prestati subvencionirati izvoz poljoprivrednih proizvoda, zemlje u razvoju učinit će to do 2018. godine te u nekim aspektima do 2023. godine, a najmanje razvijene članice dobile su dodatnu odgodu.

Drugo važno pitanje u Nairobiju bilo je hoće li WTO nastaviti pregovore o provedbi preostalih elemenata Razvojnog plana iz Dohe iz 2001. ili će prihvatiti i nove teme koje su mnogim članicama od interesa (npr. elektronska trgovina, digitalno gospodarstvo i dr.). Glede tog pitanja WTO se u Nairobiju nije uspio opredijeliti, što je istaknuto u usvojenim dokumentima te ostaje prioritetom za što žurnije razjašnjenje.

Treći značajni dogovor odnosi se na davanje dodatnih povlastica najmanje razvijenim državama među WTO-ovim članicama kako bi lakše izvozile svoje proizvode na tržišta razvijenih država i država u razvoju.

U Nairobiju je usvojen i plurilateralni dogovor (53 članice WTO-a) o oslobođenju od carina za 201 proizvod informatičke tehnologije (ITA 2), što je iznimno značajno za dinamičan sektor informatike, a uključuje i medicinske uređaje. Primjenom tog sporazuma povećat će se dobit od trgovine za čak 1,3  trilijuna USD.

Zamjenik ministrice Klisović u svojem je obraćanju na plenarnoj sjednici WTO-a istakao podršku Republike Hrvatske zadržavanju središnje uloge WTO-a kao regulatora funkcioniranja multilateralnog trgovinskog sustava te naglasio prednosti koje je kvalitetnijem funkcioniranju hrvatskog gospodarstva donijelo članstvo u WTO-u, osobito u pogledu trgovinske razmjene s inozemstvom. Zamjenik ministrice također je čestitao Liberiji i Afganistanu na učlanjenju u WTO na Konferenciji u Nairobiju, čime WTO odsad okuplja 164 države članice.

Tijekom Konferencije ujedno se sastajalo Vijeće za vanjske poslove EU-a u trgovinskom formatu radi  zauzimanja stajališta EU-a o pitanjima o kojima se pregovaralo, a svoje su aktivnosti na području trgovine predstavile i brojne međuvladine i nevladine organizacije (UNCTAD, UNAIDS, ICT i dr.).



Priopćenja