Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska očekuje pomoć od Europske komisije zbog slovenske žilet žičane ograde

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je danas pismo prvom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu, u kojem je upozorila kako ograda od žilet žice...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila je danas pismo prvom potpredsjedniku Europske komisije Fransu Timmermansu, u kojem je upozorila kako ograda od žilet žice koja se podiže duž hrvatsko-slovenske granice predstavlja nepremostivu prepreku migraciji divljih prirodnih vrsta i divljači u jednome od najbolje očuvanih dijelova Europe. Zaključivši kako se aktivnostima Republike Slovenije na području Gorskog kotara i Istre očigledno krši Direktiva o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore te izravno proturječi ciljevima zaštite okoliša u okviru ekološke mreže Natura 2000, ministrica je u pismu naglasila kako je Republika Hrvatska uvjerena da će Europska komisija u ovom kontekstu postupiti u skladu sa svojim dužnostima „čuvara ugovora” i poduzeti hitne mjere kojima bi se osigurala djelotvorna provedba prava zaštite prirode u EU-u.

'Slovenska odluka o podizanju ograde od žilet žice može se analizirati i o njoj se može raspravljati i iz drugih perspektiva koje nadilaze dimenziju zaštite okoliša, u okviru koje se krši pravo EU-a. Važno je imati na umu kako je posljednjih tjedana susjedna zemlja u više navrata povrijedila hrvatski teritorij i bilateralni Sporazum o pograničnom prometu i suradnji i na više mjesta podigla ogradu od žilet žice na teritoriju koji neosporno pripada Republici Hrvatskoj te postavila prepreke na nizu zajednički utvrđenih malograničnih prijelaza kojima se već stoljećima koristi lokalno stanovništvo, čime je teško narušila njihovu svakodnevicu' - stoji u pismu. Hrvatska je dosad postupala oprezno i izbjegavala incidente te je izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost zbog odluka slovenske vlade, poslavši Republici Sloveniji pet diplomatskih nota u pet tjedana. Međutim, unatoč tome što su neki od najviših slovenskih dužnosnika tvrdili da će se na tim područjima primjenjivati druge mjere kontrole granice, to se nije obistinilo, upozorila je ministrica Pusić.

Istaknuvši kako se čini da je jedini konkretan odgovor slovenskih vlasti podizanje ograde od žilet žice na područjima zaštićenim u okviru ekološke mreže Natura 2000, ministrica je izrazila nadu da će Slovenija odgovoriti na brojne kritike koje u posljednje vrijeme sve više stižu i iz Slovenije i poručila kako se nada da će Slovenija, u duhu europskih i dobrosusjedskih odnosa, prestati s gradnjom opasne žilet žičane ograde te ukloniti do sada postavljenu.

'Hrvatske vlasti mogle bi imati razumijevanja za mjere koje se poduzimaju radi zaštite nacionalne sigurnosti neke države, ako su primjerene i posebice proporcionalne postizanju ciljeva koji se njima nastoje postići. Podizanje opasne ograde od žilet žice uzduž cijele državne granice, na kojoj većim dijelom nema rizika od nezakonita prelaska ne može se smatrati primjerenom i proporcionalnom mjerom. Naprotiv, takvim se postupcima teško narušavaju dobrosusjedski odnosi i suradnja među dvjema državama članicama Europske unije, kao i temeljne vrijednosti EU-a. Europa bez ograda predstavlja jedan od temelja Europske unije od njezina početka i stoga čvrsto vjerujemo da ogradi od žilet žice nema mjesta u Europskoj uniji 21. stoljeća.' – ističe se nadalje u pismu.

Istaknuto je da će takve aktivnosti Republike Slovenije imati nepovoljan učinak na gospodarstvo i turizam s obje strane granice. Osim što se na umjetan način, no s ozbiljnim posljedicama, ugrožavaju staništa zaštićenih prirodnih vrsta poput medvjeda, risova i vukova, osobito se narušavaju stoljećima održavani kontakti među lokalnim stanovništvima. Takvim se postupcima sužava prostor za razumijevanje i suradnju koji su potrebni u današnjoj Europskoj uniji, osobito uzmemo li u obzir brojne izazove s kojima se u ovome razdoblju suočava Unija. Jednostrane mjere poput ove i njihova nekoordiniranost stvaraju nesigurnost i nestabilnost u regiji i nikako ne doprinose zajedničkoj predanosti u traženju europskog i sveobuhvatnog odgovora na krizu.

Konačno, ministrica Pusić je još jednom izrazila vjeru Republike Hrvatske da će se ograda od žilet žice na hrvatskoj strani granice ukloniti što je prije moguće te da će se omogućiti povratak života na tim područjima uobičajenom tijeku. Istaknuto je i kako će Hrvatska nastaviti ulagati velike napore u ostvarivanje takvog rješenja, pri čemu ministrica Pusić očekuje pomoć Europske komisije i njezina potpredsjednika Timmermansa.

Ministrica Pusić prvog potpredsjednika Europske komisije također je obavijestila i kako se ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović pismom obratio europskom povjereniku za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenuu Velli i prenio mu snažnu zabrinutost zbog činjenice da Republika Slovenija aktivnostima u pograničnim područjima očito krši Direktivu o staništima te negativno utječe na ciljeve i cjelovitost područja Natura 2000. Ministar Zmajlović zatražio je od povjerenika da ispita zakonitost i opravdanost postavljanja žilet žice duž zelene granice sa Hrvatskom.

 



Priopćenja