Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Klisović na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu 27. studenog 2015. u Bruxellesu.  Ministri su podržali nastojanja Europske komisije da se u okviru predstojeće ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije koja će se u prosincu održati u Nairobiju unaprijedi multilateralni trgovinski sustav te najmanje razvijenim državama olakša pristup svjetskom tržištu. Pohvaljena je veća transparentnost pregovora sa SAD-om o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP), čiji se sljedeći krug očekuje u veljači 2016. Vezano uz pregovore o sporazumima o slobodnoj trgovini, ministri su pozdravili nastavak pregovora s MERCOSUR-om i Japanom,  završetak pregovora s Vijetnamom te iniciranje pregovora s Filipinima. Glede trilateralnih pregovora EU-Ukrajina-Rusija, ministri su podržali stupanje na snagu Sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom 1. siječnja 2016.  Teme sastanka također su bili kriza u sektoru  čelika u EU te Kina kao važan partner s kojim EU pregovara Sporazum o ulaganjima, ali i protiv kojeg se pokreće značajan broj antidampinških postupaka.      

Zamjenik Klisović osvrnuo se na važnost transparentnog vođenja pregovora sa SAD-om, pri čemu su za RH posebno važni  energetika, mobilnost i  međusobno  priznavanje  kvalifikacija, malo i srednje poduzetništvo te usluge u pomorskom prometu.



Priopćenja