Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Međunarodna konferencija Centra izvrsnosti o važnosti prenošenja eurointegracijskih tema

U organizaciji Centra izvrsnosti MVEP-a, u ponedjeljak, 2. studenog o. g. u Modernoj Galeriji u Zagrebu održana je međunarodna konferenciju pod nazivom „EU Experience: Share-Exchange-Communicate“...

U organizaciji Centra izvrsnosti MVEP-a, u ponedjeljak, 2. studenog o. g. u Modernoj Galeriji u Zagrebu održana je međunarodna konferenciju pod nazivom „EU Experience: Share-Exchange-Communicate“. Cilj konferencije bio je potaknuti razmjenu znanja i iskustva o važnosti prenošenja eurointegracijskih tema državama s perspektivom budućeg članstva u EU. Konferencija je ujedno bila i prilika za predstavljanje rezultata i aktivnosti Centra izvrsnosti MVEP-a u posljednje tri godine, odnosno od osnutka Savjeta za tranzicijske procese. Uz g. Raimundasa Karoblisa, zamjenika mvp Litve, konferenciju je otvorila pomoćnica ministrice za EU poslove, Maja Bakran Marcich, podsjetivši sudionike na važnost jačanja administrativnih kapaciteta i kompetencija uključenih u procese odlučivanja o EU politikama. Istaknula je kako upravo Centar izvrsnosti predstavlja temeljni institucionalni model u promicanju i očuvanju znanja RH stečenih tijekom procesa tranzicije, koji kroz svoje aktivnosti ujedno doprinosi i jačanju nacionalnih kapaciteta iz područja EU poslova.

Konferencija predstavlja centralni događaj u okviru Twinnig light projekta pod nazivom „Support to the Ministry of Foreign and European Affairs in capacity building related to the Membership in the European“, kojeg Centar izvrsnosti provodi od svibnja do studenog ove godine, u suradnji s kolegama iz MVP Litve.

Među sudionicima konferencije bili su predstavnici državne i javne uprave, nevladinih organizacija, veleposlanstava akreditiranih u RH, partnerskih institucija iz Jugoistočne Europe i drugih međunarodnih organizacija s kojima Centar izvrsnosti surađuje. Sudionici su imali priliku uspostaviti nove i produbiti postojeće suradnje na zajedničkim projektima te raspravljati o načinu djelovanja Centra izvrsnosti u nadolazećem periodu, posebice imajući u vidu proširenje djelokruga rada centra na koordinaciju twinnig-out instrumenata EU pomoći.

Panelisti konferencije istaknuli su svoje viđenje poboljšanja uloge Centra izvrsnosti kroz jačanje suradnje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Naglašena je i potreba za aktivnijim sudjelovanjem hrvatskih institucija u twinning instrumentu pomoći EU, putem koordinacije koja se vrši kroz sam Centar, kao i za općenitim poboljšanjem komuniciranja EU politika s javnošću.



Priopćenja