Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska osvojila nagradu za najbolju zemlju Europe u području otvorene vlasti

Inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast danas je na Globalnom summitu u Mexico City-u dodijelila Republici Hrvatskoj godišnju nagradu za najbolju zemlju Europe u području otvorene vlasti...

Inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast danas je na Globalnom summitu u Mexico City-u dodijelila Republici Hrvatskoj godišnju nagradu za najbolju zemlju Europe u području otvorene vlasti u dijelu koji se odnosi na unapređenje javnih usluga. Nagradu je u ime Vlade RH preuzeo Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova i predsjednik Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj.

Ovogodišnja nagrada, o kojoj su odlučivala 23 stručnjaka iz različitih sektora i iz 19 zemalja Hrvatskoj je dodijeljena za projekt e-Građani, koji građanima Republike Hrvatske omogućava modernu, pojednostavljenu i ubrzanu komunikaciju s javnom  upravom  te unapređuje transparentnost javnog sektora u pružanju javnih usluga.

„Najvišim uspjehom u kvaliteti i provedbi Akcijskog plana kao i pobjedničkim projektom u Europi, Republika Hrvatske dospjela je na sam vrh ove ambiciozne inicijative, a Vlada Republike Hrvatske prepoznata je kao ona koja poštuje kriterije otvorenosti, transparentnosti i uključivosti kao temelje suvremene demokracije 21. stoljeća“, rekao je zamjenik ministrice Klisović i dodao da je ovakav uspjeh moguć samo uz predani proces konzultacija i suradnje s građanima, civilnim društvom i stručnjacima koji je u temelju metodologije Partnerstva za otvorenu vlast, ali i koji je Vlada RH usvojila i učinila temeljem svog odnosa s građanima te modelom koji se na svjetskoj razini promiče kao primjer dobre prakse.  

Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Goverment Partnership) jedinstvena je međunarodna inicijativa koja putem suradnje vlada i civilnog društva promiče reforme u svrhu postizanja otvorenije i  odgovornije vlasti. Inicijativu je pokrenuo predsjednik SAD-a Barack Obama 2011. godine na marginama otvaranja Opće skupštine UN-a te danas broji 66 države.

Republika Hrvatska postala je članicom 2011. godine a trenutačno je po podacima nezavisnih stručnjaka jedina članica koja je za oba Akcijska plana ispunila 100% procesnih zahtjeva te prema bazi podataka o mjerama i aktivnostima ima najviše aktivnosti u najvišoj kategoriji kvalitete od svih 66 članica.

Video projekta za koji je Hrvatska dobila nagradu:

https://www.youtube.com/watch?v=_dOn1C_sn5E

Dodatni video za e-savjetovanje:

https://www.youtube.com/watch?v=ASF1TJAoiCk&feature=youtu.be.



Priopćenja