Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Europski i svjetski dan protiv smrtne kazne

U povodu Europskog i svjetskog dana protiv smrtne kazne, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova želi istaknuti kako se Republika Hrvatska zalaže se za globalno ukidanje smrtne kazne, čija je primjena okrutna, nehumana i ponižavajuća...

U povodu Europskog i svjetskog dana protiv smrtne kazne, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova želi istaknuti kako se Republika Hrvatska zalaže se za globalno ukidanje smrtne kazne, čija je primjena okrutna, nehumana i ponižavajuća i u suprotnosti s potrebom poštivanja dostojanstva i vrijednosti svake ljudske osobe.

Opća skupština Ujedinjenih naroda, 18. prosinca 2014. godine, donijela je rezoluciju o moratoriju na primjenu smrtne kazne, čije je usvajanje podržalo 117 članica UN-a. Donošenje rezolucije o moratoriju na primjenu smrtne kazne predstavlja važan korak prema njenom globalnom ukidanju. Unatoč rastućem trendu prema ukidanju smrtne kazne, čemu su uvelike pridonijele međunarodne i regionalne organizacije te predstavnici civilnog društva, smrtna je kazna još uvijek dio nacionalnih zakonodavstava, primjenjuje se i postoji veliki broj slučajeva njezina izvršenja.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavit će angažirano sudjelovati u aktivnostima usmjerenim ukidanju smrtne kazne kao okrutnog kažnjavanja i neprihvatljivog  oduzimanja ljudskog dostojanstva i integriteta. Nepovratnost  smrtne kazne, krivo donesene presude ili pak nepostojanje pravičnog suđenja i tajnost podataka o izvršenjima te kažnjavanje maloljetnika i trudnica, samo su neki od elemenata koji zahtijevaju daljnje  odlučno, kontinuirano i svesrdno zalaganje za globalno ukidanje načina kažnjavanja koji je u suprotnosti sa standardima ljudskih prava  u 21. stoljeću.



Priopćenja