Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan Drugi sastanak Upravljačkog odbora Strategije EU za jadransku i jonsku regiju

U sklopu supredsjedanja Republike Hrvatske Upravljačkim odborom Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) od lipnja 2015. do svibnja 2016., u Zagrebu je 7. listopada o. g. održan Drugi sastanak Upravljačkog odbora Strategije EU za jadransku i jonsku regiju...

U sklopu supredsjedanja Republike Hrvatske Upravljačkim odborom Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) od lipnja 2015. do svibnja 2016., u Zagrebu je 7. listopada o. g. održan Drugi sastanak Upravljačkog odbora Strategije EU za jadransku i jonsku regiju. Ministar kulture, g. Berislav Šipuš istaknuo je ulogu kulturnog turizma kao temelja suradnje i zajedničke izgradnje budućnosti jadranske i jonske regije. Kulturni turizam pritom je potrebno kontinuirano profilirati kao važnu industriju za osnaživanje gospodarstva, stvaranje radnih mjesta i održivi razvoj regije. Upravo u ovim aktivnostima uloga Strategije EU za jadransku i jonsku regiju može biti od iznimne važnosti. Pomoćnica ministrice Bakran Marcich u nastavku je zahvalila svima na konstruktivnom radu u pokretanju i provedbi Strategije. Hrvatska pritom ima čast biti prva država sudionica Strategije koja supredsjeda Upravljačkim odborom, pri čemu će ugostiti i 1. godišnji forum Strategije EU za jadransku i jonsku regiju. Pomoćnica ministrice Bakran Marcich je kao glavne teme istaknula vidljivost jadranske i jonske regije, posebno u kontekstu turizma i privlačenja investicija, energetiku i promet, malo i srednje poduzetništvo, obrazovanje i stabilan sustav upravljanja. Naglašeno je i kako provedba Strategije treba biti fleksibilna za nove izazove koji utječu na sve države jadranske i jonske regije, pri čemu je kao primjer istaknuta aktualna izbjeglička kriza.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici država sudionica EUSAIR (Hrvatska, Italija, Grčka, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija), Europske komisije, Europskog parlamenta, Stalnog tajništva Jadransko – jonske inicijative, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Odbora regija, Upravljačkog tijela transnacionalnog programa ADRION i dr.

Provedba Strategije EU za jadransku i jonsku regiju započela je u studenom 2014. Inauguracijskom konferencijom u Bruxellesu nakon čega je uspostavljena upravljačka struktura Strategije na političkoj, koordinacijskoj i provedbenoj razini. Glavne su teme sastanka bile funkcioniranje i koordinacija između tematskih upravljačkih skupina, povezivanje Strategije i različitih izvora financiranja, priprema strateškog projekta vezano uz upravljanje Strategijom, transnacionalni program ADRION, uspostavljanje Platforme dionika i organizacija 1. godišnjeg foruma EUSAIR u Hrvatskoj.



Priopćenja