Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpisan sporazum o otvaranju Regionalnog centra za istraživanje i inovacije

(Hina) - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je u splitskoj Vili Dalmaciji otvorila ministarsku konferenciju u povodu osnivanja Regionalnog centra za istraživanje i inovacije...

(Hina) - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je u splitskoj Vili Dalmaciji otvorila ministarsku konferenciju u povodu osnivanja Regionalnog centra za istraživanje i inovacije, a uz nju su bili još i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju sa sjedištem u Sarajevu Goran Svilanović, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, ministri znanosti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, visoki predstavnici Europske komisije, te Svjetske banke.

Ministri znanosti zemalja osnivačica potpisali su tom prigodom ugovor kojim Republika Hrvatska i Grad Split postaju središte za znanost i inovacije u ovom dijelu Europe i iz kojega će se financirati istraživački projekti u Hrvatskoj, regiji i partnerskim institucijama iz drugih zemalja Europe i svijeta te centri, mreže znanstvene izvrsnosti i tvrtke koje se bave istraživanjem i razvojem novih tehnologija.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je da će se otvaranjem Regionalnog centra za istraživanje i inovacije stvoriti platforma u kojoj će svi zajedno efikasno surađivati, razmjenjivati ideje i graditi znanost koja će biti pokretač razvoja industrije u regiji kako bi zajedničkim snagama prijavili projekte s kojima će se moći povući još više sredstava iz EU. Nada se i da ćemo što prije i učinkovitije početi trošiti 200 milijuna eura iz EU fondova koji su namjenjeni svim zemljama sudionicama. Hrvatska sudjeluje s 28 tisuća eura godišnje, što nisu neka značajna sredstva, ali to može pomoći da se povuče još sredstava iz fondova, smatra ministar Mornar.

"U Centru ćemo početi rad s troje ljudi i odmah ćemo imenovati privremenog direktora. Poslije toga će biti objavljen međunarodni natječaj za imenovanje stalnog direktora i tad je na njemu da sa svoja dva pomoćnika krene u intezivnu akciju okupljanja znanstvenika regije, te da uspostavi informacijski sustav u kojem će se moći u trenutku pronaći suradnika koji je potreban za konkretnu specijalizaciju. Posla ima, a posao Centra će biti koordinacija istraživača u regiji", kazao je ministar Mornar.

Zamjenik ministra Mornara, Roko Andričević objasnio je da je svrha osnivanja Centra pokretanje suradnje znanstvenih institucija i znanstvenika u regiji, te njihovo prijavljivanje na projekte i financiranja koja su dostupna.

Istaknuo je da imaju veliku podršku Europske komisije, ali i ostalih institucija koje bi u sljedećih nekoliko godina trebale stvoriti određenu sumu sredstava koja će se držati u Svjetskoj banci, a članice će preko znanstvenih institucija i znanstvenika prijavljivati različite projekte.

"Fokus je na znanost i onu inovativnu znanost koja se može primjeniti i u gospodarstvu, a može se i komercijalizirati. Naravno da je fokus i na suradnji, te u konačnici na stvaranju novih i malih tvrtki u regiji koji će dobiti važnu konkurentnost koja našoj regiji nedostaje. Osim Centra koji je fokusiran na sedam zemalja komplementaran je sa dvije druge strategije i to Dunavskom i Jadransko-Jonskom", kazao je Andričević.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar istaknuo je da je grad dobio iznimni centar u kojem će se zaposliti određeni broj ljudi, a nalazit će se u gradskom prostoru na Bačvicama, u samom susjedstvu SDP- a, u kojega će se moći useliti najkasnije do kraja godine.

Uspostava Centra nastavak je rada još od 2009. godine kada je u Sarajevu potpisana Deklaracija o zajedničkoj suradnji u znanosti i inovacijama te 2013. u Zagrebu, Deklaracija o regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije izrađena je u zajedničkoj koordinaciji Svjetske banke, Europske komisije, Vijeća za regionalnu suradnju te sedam potpisnica iz regije. Time je otvoren put osnivanju zajedničkog Centra za istraživanje i inovacije sa sjedištem u Hrvatskoj, a Vlada RH je Odlukom iz 2014. godine odredila da to bude u Splitu.

Centar će imati status međunarodne organizacije u sklopu koje će se odvijati aktivnosti čelnika i predstavnika sudionica iz regije, drugih europskih i svjetskih zemalja, predstavnika Europske komisije i Svjetske banke, znanstvenika i poduzetnika koji se bave visokim tehnologijama i investitora koji ulažu u visoke tehnologije. Svojim aktivnostima Centar će nadopuniti rad i ciljeve dviju postojećih europskih inicijativa - Dunavske i Jadransko-Jonske Strategije u koje je uključena većina europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.



Priopćenja