Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić potpredsjednica konferencije "Financing for development" u Adis Abebi

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će od 14. - 16. srpnja o. g. u Adis Abebi (Etiopija), gdje će, u funkciji potpredsjednice skupa, sudjelovati na trećoj međunarodnoj konferenciji "Financing for Development"...

 

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će od 14. - 16. srpnja o. g. u Adis Abebi (Etiopija), gdje će, u funkciji potpredsjednice skupa, sudjelovati na trećoj međunarodnoj konferenciji "Financing for Development" koja će okupiti visoke dužnosnike, uključujući šefove država i vlada, ministre vanjskih poslova, financija i razvojne suradnje, kao i predstavnike poslovnog sektora te civilnog društva.

Cilj konferencije jest konkretan doprinos implementaciji „Post-2015 razvojne agende“, a tema - izložena u rezolucijama 68/204 i 68/279 Opće skupštine UN-a, temeljit će se na procjeni napretka implementacije Konsenzusa u Monterreyu te Deklaracije iz Dohe, odnosno na identificiranju prepreka u ostvarivanju ciljeva spomenutih dokumenata, kao i inicijativa za njihovo prevladavanje. Na konferenciji će biti riječi i o novonastalim okolnostima u kontekstu promocije međunarodne razvojne suradnje te suradnji izvora financiranja održivog razvoja, kao i potrebi za podrškom UN-ovoj razvojnoj agendi nakon 2015.

Razvojna pomoć kao jedan od temelja i ključnih instrumenata međunarodnih odnosa bila je tema i ovogodišnjeg Croatia Foruma, održanog u Dubrovniku od 9. - 11. srpnja o. g. Inače, Hrvatska je prošle, 2014. godine, ostvarila najveće povećanje razvojne pomoći u Europskoj uniji u odnosu na njezin BND, dok je povjerenik EK, Neven Mimica, na konferenciji u Dubrovniku istaknuo kako se „nada da će se konferencijom u Adis Abebi potvrditi važnost službene razvojne pomoći EU-a, kao ključnog instrumenta za financiranje razvoja“.



Priopćenja