Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na obilježavanju 20. godina genocida u Srebrenici

„Dvadeset godina je prošlo, a iako sve djeluje kao da je normalno, istovremeno je nevjerojatno da se moglo dogoditi...

„Dvadeset godina je prošlo, a iako sve djeluje kao da je normalno, istovremeno je nevjerojatno da se moglo dogoditi. Kad vidite sve ove mlade žene koje su očito tada bile male djevojčice kako uz brdo nose posmrtne ostatke svojih očeva, braće i bližnjih, kad vidite olupine tvornica u kojima su ti ljudi bili zatvoreni, onda sve izgleda doista stravično i dobro je da se na ovome mjestu, naročito u molitvi, zove na pomirenje i na oprost. Na pomirbu mogu pozivati Bošnjaci, svi ostali se moraju zamisliti“, rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon komemoracije obilježavanja 20. obljetnice genocida u Srebrenici.

Brojne delegacije koje su se odazvale obilježavanju pokazuje koliko svijet ima pijeteta u slučaju Srebrenice upravo zbog osjećaja kolektivne odgovornosti cijelog svijeta što nije na vrijeme reagirao i spriječio taj zločin, kazala je ministrica. „Obilježavanje je bilo primjereno iako je teško reći što je primjereno za jednu takvu ogromnu tragediju" rekla je ministrica i dodala da je "dobro da se puno zemalja došlo pokloniti ovim žrtvama, pa tako i Hrvatska".

Komentirajući dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića ministrica Pusić je rekla da je dobro da je „premijer Srbije došao - tu mu je apsolutno bilo mjesto i zato kažem – na pomirbu mogu pozivati Bošnjaci“. „Nitko tko je danas ovdje nije osobno odgovoran, ali u smislu politika koje su bile odgovorne za ta užasna stradanja, to je ono što svima treba ostati u glavi kao opomena da radimo sve da to spriječimo da ponovno izraste ispod nekog kamena“, rekla je ministrica Pusić.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić:

 

 

Preuzimanje

 

 

 



Priopćenja