Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik Klisović: Razvojna agenda nema alternative

„Na ovom smo forumu uspjeli ostvariti cilj: osigurati mjesto za razmjenu ideja te približiti stajališta i perspektive o razvojnoj politici, jer situacija bez dogovora vodi prema strahu, mržnji i zatvaranju u nacionalne, vjerske i ostale torove.“


„Na ovom smo forumu uspjeli ostvariti cilj: osigurati mjesto za razmjenu ideja te približiti stajališta i perspektive o razvojnoj politici, jer situacija bez dogovora vodi prema strahu, mržnji i zatvaranju u nacionalne, vjerske i ostale torove.“ – istaknuo je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Joško Klisović, zatvarajući ovogodišnji Croatia Forum. Naglasio je da su s ovog skupa odaslane poruke za nadolazeću konferenciju u Adis Abebi, kao i za rujanski sastanak svjetskih lidera u UN-u u New Yorku.
Razvojna je politika, istaknuo je zamjenik Klisović govoreći o zaključcima foruma, šira od gospodarstva, okoliša i ljudskih prava, jer uključuje sve javne politike – od sigurnosti, preko migracijske politike do prevencije sukoba, bez čega, naglasio je, nema razvoja i stabilnosti. O tome svjedoči i Srebrenica, rekao je, uz poruku: “Ne ponovilo se!“.
Zamjenik ministrice naglasio je kako se ne smije tolerirati fašizacija, koja negira dignitet čovjeka i ljudskih prava, napominjući kako se razvojna pomoć mora slati, jer prava trebaju biti globalno izjednačena i naš je zadatak da tome doprinesemo. Također je istaknuo da je, iako postoje veliki i mali donatori, pomoć kao takva međunarodna te da svi rade u partnerstvu s ciljem osiguranja bolje perspektive nasuprot svakom radikalizmu.
Svakoj je zemlji u tom pristupu potrebno pristupiti posebno, prema „tailor-made pristupu“, jer je ona dio partnerskog odnosa, istaknuo je zamjenik Klisović. U svom je zaključnom govoru naglasio i važnu ulogu žena, bez kojih, kako je rekao, nema kvalitetne razvojne agende pa je od velike važnosti ulaganje u edukaciju i ekonomsku samostalnost žena i djevojčica.
Razvojna agenda nema alternative, zaključio je ovogodišnji Croatia Forum zamjenik ministrice Klisović, poručivši kako na njoj svi trebamo podjednako raditi.

Izjava zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova Joška Klisovića:

 

Preuzimanje

 

 

 



Priopćenja