Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

CF2015: Victoria Nuland – očekujemo da nam regija pokaže put

"Cijela regija prešla je dalek put u dvadeset godina od Srebrenice, čijih ćemo se žrtava sutra prisjetiti. Ali sjećanja nisu dovoljna, moramo osigurati da se takva prošlost ne ponovi i izgraditi prosperitetan i miran Balkan..."

"Cijela regija prešla je dalek put u dvadeset godina od Srebrenice, čijih ćemo se žrtava sutra prisjetiti. Ali sjećanja nisu dovoljna, moramo osigurati da se takva  prošlost ne ponovi i izgraditi prosperitetan i miran Balkan" – rekla je u posebnome obraćanju na Croatia Forumu Victoria Nuland, pomoćnica američkog državnog tajnika. Kako bi se taj posao završio, istaknula je, lideri na Balkanu trebaju zatvoriti vrata svakoj mržnji, započeti rast i prosperitet međusobnom suradnjom na uništavanju svake vrste ekstremizma, u čemu će im, poručila je, pomoći SAD. Spomenuvši jako savezništvo s Hrvatskom u Afganistanu, na Kosovu i u Zapadnoj Africi, Nuland je podsjetila kako su, među ostalim, tri države Balkana u NATO-u, dvije u Europskoj uniji, a četiri u Procesu stabilizacije i pridruživanja.

No unatoč tome, upozorila je američka dužnosnica, premalo vremena troši se na izgradnju pa su, primjerice, u BiH-u blokirane reforme, a političari nacionalne i stranačke interese stavljaju ispred blagostanja vlastite zemlje. Nuland je ocijenila kako Makedoniju čeka prosperitet nakon što ta zemlja provede demokratske reforme i potom riješi problem imena s Grčkom, istovremeno ukazujući na napredak u dobrosusjedskim odnosima i putu prema EU Kosova i Srbije.

U kontekstu izazova regionalnog razvoja i energije, pomoćnica američkog državnog tajnika poručila je zemljama u regiji da se odreknu starih rivalstava, prihvaćajući suradnju. SAD, rekla je, pruža svoju potporu energetskim projektima kao što su LNG terminal na Krku, istraživanje nafte u Jadranu i plinske poveznice s Mađarskom, Bugarskom i Srbijom te surađuje s povjerenikom EU-a za klimatsku i energetsku politiku.

Victoria Nuland je uz diversifikaciju izvora energije istaknula važnost civilnog društva i demokratskih vrijednosti kao što su slobodno tržište, pravo na suverenost i sigurnost od nasilnih ekstremizama i autokracija, što je, kako je rekla, kancerogena opasnost.

"Trebamo završiti posao koji traje dvadeset godina, kako bi ove zemlje napredovale, a ne bile žrtvama novih nereda. Svijet očekuje da mu pokažete put, ali izbor je vaš" – zaključila je pomoćnica američkog državnog tajnika Victoria Nuland.

Obraćanje Victorie Nuland, pomoćnice državnog tajnika, Sjedinjene Američke Države

Preuzimanje

 

 

 

 

 

 

 



Priopćenja