Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

CF2015: razvojnom suradnjom protiv nestabilnog susjedstva

Strategije povezivanja sigurnosti i razvoja bile su u središtu pozornosti sudionika prvog službenog panela ovogodišnjeg Croatia Foruma, kojeg je moderirao predsjednik Odbora za razvojnu pomoć OECD-a Erik Solheim...


Strategije povezivanja sigurnosti i razvoja bile su u središtu pozornosti sudionika prvog službenog panela ovogodišnjeg Croatia Foruma, kojeg je moderirao predsjednik Odbora za razvojnu pomoć OECD-a Erik Solheim. Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoglu pohvalio se visokim udjelom Turske u pružanju razvojne pomoći. Aktivnosti Republike Turske u tom smislu usmjerene su na suradnju u okviru skupine G20, kroz koju ta zemlja nastoji promicati ciljeve poput sigurnosti hrane i jačanja uloge žena.

Međutim, svijet se danas suočava s najvećim brojem izazova od Drugog svjetskog rata, naglasila je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wällstrom, koja je istaknula važnost integriranih politika reformi koje bi objedinjavale lokalna i globalna rješenja. Danas je u tijeku 40 oružanih sukoba, čijim je žrtvama prijeko potrebna sveobuhvatna i transparentna pomoć donatora u trajanju od 7 do 17 godina. Ta se zadaća ne ispunjava primjereno, zaključila je ministrica, dodavši da je jedan od načina za napredak uključivanje žena u razvojni proces obranom njihovih prava. Portugalski ministar vanjskih poslova Rui Machete istaknuo je kako je preduvjet razvoja izgradnja institucija, bez čega nije moguća sigurnost. To za Portugal, između ostalog, podrazumijeva podvrgavanje vojske u afričkim državama vladavini prava i cjelovit pristup razvoju civilnog društva.

Sraz Europe sa zemljama u razvoju odvija se upravo na granicama srednje Europe, napomenuo je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, rekavši da pomoć zemljama u razvoju mora biti uvjetovana ciljanim financijskim programiranjem koje bi doprinijelo smanjenju priljeva migranata, što je izazov s kojim se Mađarska upravo suočava. Kao što se pokazalo terorističkim napadima u Parizu i Kopenhagenu, nestabilnost europskog susjedstva izravno se odražava na sigurnost europskih građana, stoga Europa mora djelovati zajednički na rješavanju tog problema, istaknuo je mađarski ministar.

Ovih dana obilježava se 20. godišnjica tragedije u Srebrenici, a balkanske zemlje u međuvremenu nisu napredovale željenim tempom, primijetio je ministar vanjskih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Igor Crnadak. Unatoč povremenim zastojima, pomak u međudržavnim odnosima ipak je zamjetan, kako u pogledu infrastrukturne suradnje, tako i u promicanju pomirbe. Jedan od najvažnijih alata u tom procesu u jugoistočnoj Europi je euroatlantska integracija, smatra zamjenik crnogorskog premijera i ministar vanjskih poslova i europske integracije Igor Lukšić. Crna Gora prošla je kroz različite faze tranzicije u kojima je i sama bila domaćinom velikome broju izbjeglica i smatra povezivanje europske razvojne pomoći važnim čimbenikom unutarnjopolitičke stabilnosti.

Tamar Beruchashvili, ministrica vanjskih poslova Republike Gruzije, upozorila je na to da se europska sigurnost i vladavina prava postupno narušava od rusko-gruzijskog sukoba 2008. Gruzija je primateljica donatorske pomoći EU-a i SAD-a, kojom nastoji raspolagati transparentno radi njezine maksimalne učinkovitosti, ali se koristi i europskim iskustvom integracije u svrhu jačanja demokratskih procesa. Kao i Hrvatska, Gruzija je uključena u dodjelu potpore afričkim zemljama te doprinosi europskoj energetskoj sigurnosti projektima poput Južnog koridora, zbog čega se gruzijska ministrica složila s tvrdnjom ministrice Pusić da je doprinos malih donatora iznimno značajan.

Barunica Joyce Anelay, predstavnica britanskog Foreign Officea, potvrdila je predanost Ujedinjene Kraljevine njezinim međunarodnim odgovornostima, u kontekstu čega valja promatrati preuzetu obvezu potrošnje dva posto BDP-a na obranu, što od svojih članica traži NATO. Britanija osobitu pažnju posvećuje borbi protiv nasilja nad ženama, u što ulaže financijska sredstva i ljudski kapital u žarištima sukoba poput Iraka.

Moderator:
Erik Solheim, predsjedavajući Odbora razvojne pomoći, OECD

Panelisti:
Mevlüt Çavuşoglu, ministar vanjskih poslova, Republika Turska
Margot Wallström, ministrica vanjskih poslova, Kraljevina Švedska
Rui Machete, državni ministar i ministar vanjskih poslova, Portugalska Republika
Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine, Mađarska
Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, Bosna i Hercegovina
Igor Lukšić, zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Crna Gora
Tamar Beruchashvili, ministrica vanjskih poslova, Gruzija
The Rt Hon. the Baroness Anelay of St Johns DBE, državna ministrica za vanjske poslove, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Preuzimanje

Preuzimanje

Preuzimanje

Preuzimanje



Priopćenja