Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik Klisović na ECOSOC-u o održivom razvoju

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je 7. srpnja na općoj raspravi Visokog političkog foruma Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih naroda...


Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je 7. srpnja na općoj raspravi Visokog političkog foruma Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih naroda na kojoj je govorio o budućoj provedbi ciljeva održivog razvoja koji će biti usvojeni na sastanku na vrhu u sjedištu UN-a od 25. do 27. rujna. Zamjenik Klisović istaknuo je hrvatske prioritete u budućoj razvojnoj agendi kao što su poštivanje ljudskih prava, vladavine prava i dobrog upravljanja. Govorio je i o rodnoj jednakosti, sprječavanju nasilja nad ženama i djecom, o pravu ugroženih i najranjivijih skupina, te o važnosti obrazovanja, održivog upravljanja okolišem, održivog turizma i gospodarenja morima. Govorio je i o hrvatskim iskustvima koja se odnose na sudjelovanje građana i civilnog društva u procesu donošenja odluka kroz inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast. Također je izložio i hrvatske, ujedno i zajedničke EU stavove, o budućem procesu monitoringa i nadziranja provedbe ciljeva održivih razvoja, kroz HLPF kao visoki segment rada ECOSOC-a.
Zamjenik Klisović također je, kao jedan od vodećih govornika, sudjelovao u raspravi o komuniciranju i provedbi univerzalne razvojne agende i važnosti dobre komunikacijske strategije prema vlastitim građanima, medijima i civilnom društvu. Kao primjer dobre prakse istaknuo je uspješnu hrvatsku komunikacijsku strategiju uoči referenduma o članstvu u Europskoj uniji. Općom raspravom predsjedao je veleposlanik Vladimir Drobnjak.



Priopćenja