Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: Operacija EUNAVFOR MED prvi je korak za rješenje krizne situacije u Mediteranu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak, 22. lipnja 2015. na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak, 22. lipnja 2015. na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Luksemburgu.

Ministri vanjskih poslova dogovorili su pokretanje pomorske operacije EUNAVFOR Med koja je usmjerena protiv bandi krijumčara ljudi koji prevoze imigrante iz Libije u Europu, a misija će zasad biti ograničena na obavještajni rad. "Donesena je odluka o pokretanju akcije koja skuplja informacije i konstatira stvari i za nju nije neophodna odluka Vijeća sigurnosti UN-a i poziv libijskih vlasti. To je prvi korak i pokušaj da se počne s realizacijom sveobuhvatne politike EU prema kriznoj situaciji sa migracijama u Mediteranu", rekla je ministrica Pusić i dodala da EU ima što naučiti iz primjera Španjolske koja je provođenjem niza politika, 2008. godine potpuno zaustavila krizu ilegalne imigracije.

Ministri su razgovarali i o situaciji u Makedoniji, a ministrica Pusić je rekla, "mislim da je važno podvući da je Makedonija kandidat za članstvo u EU i to već godinama i moram reći da su neki od kolega tu činjenicu zaboravili. Prednost je da se usprkos svih čudnih i dramatičnih događanja u Makedoniji u zadnje vrijeme to nije pretvorilo u etnički sukob, barem za sada. To je problem koji EU može riješiti samostalno i zato u ovom trenutku treba raditi koncentrirano s Makedonijom, sve države članice, a naročito one iz regije i Hrvatska svakako među njima".

Na sastanku se razgovaralo i o suradnji s Azijom kroz 3 točke: suradnja s azijskim regionalnim multilateralnim organizacijama, suradnja s Kinom te prometno povezivanje Europe i Azije, rekla je ministrica Pusić i istaknula da je gospodarska suradnja, koju sve države članice podržavaju i razvijaju, vezana uz, za sada spornu, sigurnosno-političku suradnju. Raspravljalo se i vrlo važnoj temi za Hrvatsku, energetskoj diplomaciji, točnije o situaciji i mogućnostima formiranja zajedničke politike država članica. "Pretpostavka uspješne zajedničke politike je dvostrano energetsko povezivanje plinovoda kroz zemlje članice EU. To je i ono što Hrvatska radi i podržava. Uz dvosmjerni tok s Mađarskom, Hrvatska ima inter-konektor s BiH i Srbijom, a promoviramo i razvijanje Trans-jadranskog plinovoda i njegovo povezivanje s Jadransko-jonskim plinovodom", kazala je ministrica Pusić i dodala da se "u situaciji kada je broj projekata ograničen javlja oštra konkurencija i često nesuradnja između država članica, ali u situaciji u kojoj je broj projekata dovoljno veliki da može racionalno pokriti potrebe država članica EU ponašanje je racionalnije i zato treba ići u tom pravcu, a sastanak ministara energetike Jugoistočne i Srednje Europe koji će se početkom srpnja održati u Dubrovniku prilika je za produbljivanje suradnje", rekla je ministrica.

Na pitanje da komentira izjavu ministra Vulina u Jadovnom ministrica Pusić je rekla, "to nije bilateralno pitanje, to je pitanje kućnog odgoja. Taj član vlade Srbije je do sada imao vrlo neobične eskapade, ovo je nešto što je ispod razine. Hrvatska ne treba i neće skakati kad bilo tko nešto kaže, ali sigurno bi bilo dobro da Srbija sa svoje strane ne dozvoli da se takva slika o njoj širi, jer izgleda vrlo neprimjereno za bilo koju pristojnu zemlju da se njezin ministar tako ponaša".

Izjave prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić

 

Preuzimanje

Preuzimanje



Priopćenja