Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik Marušić u Hrvatskom Saboru predstavio makroregionalne strategije EU-a

Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice i nacionalni koordinator za Strategiju EU za dunavsku regiju i Strategiju EU za jadransku i jonsku regiju, sudjelovao je na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove...

Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice i nacionalni koordinator za Strategiju EU za dunavsku regiju i Strategiju EU za jadransku i jonsku regiju, sudjelovao je na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove, Odbora za vanjsku politiku i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskoga sabora na temu „Sudjelovanje Hrvatske u makroregionalnim strategijama Europske unije“.

Govoreći o uspješnom sudjelovanju Hrvatske u dvije makroregionalne strategije EU, Strategiji EU za dunavsku regiju (EUSDR) i Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), pomoćnik Marušić istaknuo je kako je riječ o novom instrumentu koordinacije sektorskih politika EU. „To je zajednički projekt i zbog toga je bitna horizontalna i vertikalna suradnja svih razina vlasti– lokalne, regionalne i nacionalne“, rekao je Marušić. Naglasio je kako je Hrvatska prepoznata kao primjer dobre prakse zahvaljujući inkluzivnom modelu kroz koji su u proces konzultacija i pripreme Strategije EU za jadransku i jonsku regiju bili uključeni različiti društveni sudionici.

U okviru konzistentnog pristupa zemljama regije, pomoćnik Marušić je ponovio kako Hrvatska podržava uključivanje odnosno sudjelovanje Makedonije i Kosova u makroregionalnim strategijama te dodao kako EU makroregije ne predstavljaju poseban instrument financiranja već okvir za dogovor i suradnju oko zajedničkih projekata.

S obzirom na iskustva u Strategiji EU za dunavsku regiju, Hrvatska se fokusirala na manji broj projekata u okviru Strategije EU za jadransku i jonsku regiju, a naglasak je na učinkovitom i inkluzivnom upravljanju koje će koristiti postojeće strukture i usko povezati upravljačke mehanizme EUSAIR i upravljačko tijelo Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (ADRION).

U kontekstu financiranja makroregionalnih strategija EU u prvom planu su sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova pri čemu su primarni izvori financiranja transnacionalni programi (DUNAV za EUSDR i ADRION za EUSAIR) i prekogranični programi (Hrvatska – Italija, Hrvatska – Slovenija, Hrvatska – Srbija, Hrvatska – Mađarska i Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora). Isto tako treba računati na međunarodne financijske institucije, Europski fond za strateška ulaganja i druge programe Europske unije (LIFE, COSME, HORIZON 2020 i dr.).

Pomoćnik Marušić izložio je glavne prioritete i kalendar događaja unutar Programa su-predsjedanja Republike Hrvatske Upravljačkim odborom Strategije EU za jadransku i jonsku regiju usvojenog na Vladi RH 11. lipnja 2015. Hrvatsko supredsjedanje simbolički je započelo međunarodnom regatom Fiumanka održanom u Rijeci od 11. do 13. lipnja 2015. Marušić je naglasio važnost obrazovanja kao horizontalnog prioriteta, a posebno u vezi razvoja konkurentnog gospodarstva temeljenog na inovacijama i visokoj dodanoj vrijednosti.

Pomoćnik Marušić također je izložio uspješnu projektnu suradnju Hrvatske u okviru prioritetnih područja 6 i 8 Strategije EU za dunavsku regiju s Bavarskom i Baden−Württembergom te predstavio rezultate četvrtog Dunavskog financijskog dijaloga održanog u Zagrebu u travnju 2015.

Posebno se osvrnuo na hrvatski interes za Strategiju EU za alpsku regiju, koja se nalazi na svojim počecima, zbog „jednakih problema i izazova brdsko-planinskih područja Hrvatske kao i alpskih regija i povezanost hrvatskih prometnih i energetskih koridora s alpskim područjem.“

Pomoćnik Marušić zaključio je kako su makroregionalne strategije EU u kojima sudjeluje Hrvatska zajednički projekt unutar kojega moramo promovirati iste prijedloge na svim razinama i forumima te u tome istaknutu ulogu ima i Hrvatski sabor zahvaljujući lobističkom potencijalu.



Priopćenja