Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: otvoreni smo za sve oblike jačanja gospodarske suradnje s Korejom

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s ministrom vanjskih poslova Republike Koreje Yun Byung-seom

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s ministrom vanjskih poslova Republike Koreje Yun Byung-seom koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Ovo je prvi posjet ministra vanjskih poslova Koreje Republici Hrvatskoj od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine. Ministri su obostrano potvrdili dobre bilateralne odnose, razgovarali o regionalnim pitanjima te o suradnji unutar međunarodnih organizacija.

Jedna od važnijih tema razgovora bilo je i jačanje gospodarske suradnje u područjima prijevoza, infrastrukture i energetike, a posebno u području turizma obzirom na značajno povećanje broja južnokorejskih turista u 2014. godini - 238,411 što je 242% više nego u 2013. godini. Ministri su se složili da će suradnju dviju država na svim razinama zasigurno olakšati i unaprijediti i otvaranje Veleposlanstva RH u Koreji.

Inače, hrvatski je izvoz (telekomunikacijska oprema, pogonski strojevi, motori, plovila te sirovine poput stočne hrane, vapna, cementa i građevinskog materijala) u 2014. godini iznosio 5,3 milijuna Eura, a uvoz (automobili, telekomunikacijska oprema, strojevi i elektronika) 77,4 milijuna Eura.



Priopćenja