Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na sastanku Srednjoeuropske inicijative

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u Makedoniji 15. i 16. lipnja gdje će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative što se održava na Ohridu...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u Makedoniji 15. i 16. lipnja gdje će sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative što se održava na Ohridu.

Srednjoeuropska inicijativa (SEI) je regionalna organizacija osnovana prije 26 godina, a Hrvatska se još u srpnju 1992. godine pridružila SEI-ju, u kojem sudjeluje 18 država članica: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina; predsjedava Makedonija.

Ministrica Pusić i prošle je godine sudjelovala na konferenciji, pod predsjedanjem Austrije održanoj u Beču. Tada je kazala kako se „Srednjoeuropska inicijativa odavno potvrdila kao promotor europskih vrijednosti" te da države članice SEI-a imaju zajedničke interese, od suradnje među državama članicama do pristupanja zemalja regije Europi.

Prioriteti jednogodišnjeg makedonskog predsjedanja fokusirani su na zemlje Zapadnog Balkana, promociju prednosti regije te dodane vrijednosti integracije svih zemalja regije u EU. Usmjereni su također i na jačanje uloge SEI-ja kao mosta između makro regija te na jače uključivanje Europske komisije u aktivnosti ove regionalne inicijative, zatim na razvoj energetske i transportne infrastrukture koja spaja zemlje članice SEI-ja posebno Koridora X i VIII, kao i na jačanje poslovne dimenzije kroz organizacije Business Foruma te suradnju s drugim relevantnim međunarodnim i regionalnim inicijativama, posebno agencijama UN-a.

Inače, strateški ciljevi SEI-ja su: potpora slabije razvijenim SEI članicama i pomoć u gospodarskom razvoju i oporavku, jačanje suradnje među članicama, podrška europskim integracijskim procesima, jačanje suradnje s EU kroz provedbu EU programa te promidžba civilnog društva kao nositelja društvenih promjena i demokratskih procesa.
 



Priopćenja