Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnica Plejić Marković sudjelovala na EU-CELAC ministarskom sastanku

Pomoćnica ministrice za izvaneuropske poslove Dubravka Plejić Marković, predvodila je hrvatsko izaslanstvo na EU-CELAC ministarskom sastanku 9. lipnja u Bruxellesu...

Pomoćnica ministrice za izvaneuropske poslove Dubravka Plejić Marković, predvodila je hrvatsko izaslanstvo na EU-CELAC ministarskom sastanku 9. lipnja u Bruxellesu. Ministri vanjskih poslova država članica EU-a i CELAC-a, pod predsjedanjem VP Mogherini i ministra vanjskih poslova Ekvadora Ricarda Patiña, razgovarali su o glavnim izazovima biregionalnih odnosa EU-a i Latinske Amerike i Kariba. Produbljivanje partnerstva u globalnim pitanjima, posebno onima vezanim uz mir i sigurnost, klimatske promjene i održivi razvoj, politički dijalog i suradnja, te trgovinski odnosi, uključujući oni između EU-a i pojedinih zemalja regije, posebno s Brazilom i Meksikom kao EU globalnim strateškim partnerima, u središtu su EU-CELAC biregionalnog partnerstva. Ministri vanjskih poslova razmotrili su između ostaloga i stanje odnosa između SAD-a i Kube, izrazili potporu mirovnom procesu u Kolumbiji, a raspravljeni su i specifični izazovi građanske sigurnosti s kojima se susreću države Srednje Amerike i Kariba.

Sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a i CELAC-a održan je uoči II. EU-CELAC Sastanka na vrhu, koji se u Bruxellesu održava 10. i 11. lipnja 2015., s temom „Stvaranje zajedničke budućnosti: rad na postizanju naprednog, uključivog i održivog društva za naše građane“.
CELAC (Zajednica latinoamerički i karipskih država) okuplja 33 države regije i glavni je partner EU-a za biregionalnu suradnju i dijalog. Sastanci na vrhu održavaju se svake dvije godine. Biregionalo EU-CELAC partnerstvo institucionalno se razvija od 1990-ih, i osim što je obilježeno tradicionalnim povijesnim i kulturološkim vezama, danas ga karakterizira sveobuhvatan politički dijalog, razvijeni trgovinski odnosi te brojni oblici sektorske suradnje.



Priopćenja