Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpisana zajednička izjava o Jadransko-jonskom plinovodu

Na marginama budvanskog „To be secure“ foruma ministri vanjskih poslova i gospodarstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske potpisali su zajedničku izjavu o Jadransko-Jonskom plinovodu...

Na marginama budvanskog „To be secure“ foruma ministri vanjskih poslova i gospodarstva Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske potpisali su zajedničku izjavu o Jadransko-Jonskom plinovodu (IAP) kojom su potvrdili snažnu podršku realizaciji tog projekta.

Zajedničkom izjavom, ministri su potvrdili svoju čvrstu podršku energetskoj politici EU koja se temelji na diverzifikaciji izvora, pravaca i dobavljača. S obzirom da se projekt IAP, kao dio Južnog plinskog koridora, može kvalificirati i kao prioritet na listi Projekata od zajedničkog interesa EU (Projects of Common Interest), podržali su osnivanje međudržavnog odbora zemalja potpisnica te što skorije potpisivanje memoranduma o razumijevanju kako bi se uspostavilo stalno operativno tijelo koje bi koordiniralo buduće administrativno-tehničke aktivnosti. Operativno tijelo će nacrt plana zajedničkih aktivnosti za buduću implementaciju projekata napraviti najkasnije do 1. listopada ove godine.

Na sastanku su sudjelovali Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova i Damian Gjiknuri, ministar energetike i industrije Republike Albanije; Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine; Vesna Pusić, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova i Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva Republike Hrvatske te Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija i Vladimir Kavarić, ministar ekonomije Crne Gore.



Priopćenja