Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik Marušić: Strateško partnerstvo Hrvatske i Italije za gospodarski razvoj

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić sastao se 3. lipnja s talijanskim izaslanstvom koje je predvodila Debora Serracchiani, predsjednica Autonomne regije Furlanija-Julijska krajina...

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić sastao se 3. lipnja s talijanskim izaslanstvom koje je predvodila Debora Serracchiani, predsjednica Autonomne regije Furlanija-Julijska krajina. Razmotrene su mogućnosti daljnjeg jačanja političke i gospodarske suradnje Republike Hrvatske i Republike Italije, s posebnim naglaskom na Autonomnu regiju Furlanija-Julijska krajina te na brojne nove mogućnosti koje je otvorilo članstva u Europskoj uniji.
Pomoćnik ministrice Marušić je u kontekstu suradnje unutar Strategije EU za Jadransku-jonsku makroregiju (EUSAIR) ukazao na važnost dugoročnog strateškog partnerstva Hrvatske i Italije, pri čemu EUSAIR predstavlja alat kojim se kroz obrazovanje i znanstveno-istraživački rad može ostvariti transformacija u gospodarstvo visoke dodane vrijednosti, te omogućiti rast i povećanje konkurentnosti temeljeno na znanju i povećanoj produktivnosti. Raspravljene su i mogućnosti financiranja zajedničkih projekata iz širokog raspona financijskih izvora, s naglaskom na EU izvore. Marušić i Seracchiani suglasili su se u pogledu značaja horizontalne i vertikalne koordinacije aktivnosti, s posebnim naglaskom na usko povezivanja upravljačkih mehanizama EUSAIR, transnacionalnog programa ADRION i programa prekogranične suradnje Hrvatska – Italija.
Hrvatska i Italija mogu naročito dobro surađivati u području prometa i energetike, pri čemu je pomoćnik ministrice Marušić kao posebno važne istaknuo projekte povezivanja koji uključuju Jadransko-jonski koridor, povezivanje sjevernojadranskih luka, koridor Baltik-Jadran, te poticanje sinergije jadranske obale i ruralnog zaleđa. Kao hrvatski prioriteti u sektoru energetike istaknuti su potreba diverzificiranja izvora, sigurnosni aspekt opskrbe te potreba uključenja zemalja Zapadnog Balkana u infrastrukturnom, ali i pravnom pogledu u europsku energetsku mrežu. Sudionici su se suglasili o izuzetnom značaju energetike za čitavu EU, te o važnosti projekata RH (LNG terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod (IAP)/Trans-jadranski plinovod (TAP)) koja je šira od nacionalne. U sferi energetike, istaknut je i potencijal za investicije u sferi energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.
Pomoćnik ministrice Marušić je talijansku delegaciju informirao i ekonomskim kretanjima u Hrvatskoj, odnosno o nizu dobrih pokazatelja poput rasta BDP-a, industrijske proizvodnje, izvoza te investicija. Naglašeno je kako se može zaključiti da je Hrvatska izašla iz recesije, te da su takva pozitivna kretanja rezultat provedbe brojnih reformi u svim područjima javnih politika.



Priopćenja