Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić s predsjednicom Narodnog Sobranja Ceckom Cačevom

Nakon sastanka sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Bugarske Danielom Mitovim, ministrica Pusić je održala predavanje na temu "Izazovi pred novim EU članicama"...

Nakon sastanka sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Bugarske Danielom Mitovim, ministrica Pusić je održala predavanje na temu "Izazovi pred novim EU članicama", na kojem su sudjelovali i potpredsjednica bugarske Vlade Meglena Kuneva, s kojom je ministrica Pusić održala i odvojeni sastanak te bivši mvp Bugarske Solomon Passy.

Obje potpredsjednice, Pusić i Kuneva, i tijekom predavanja i na sastanku, složile su se kako Hrvatska i Bugarska imaju brojne zajedničke interese te da je potrebno koordinirati naša stajališta unutar EU mehanizama. Zajednički interes i slična stajališta dvije zemlje imaju i kada je riječ o migracijama, transportu, Schengenu, energetici, itd.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s predsjednicom Narodnog Sobranja Ceckom Cačevom koja je istaknula kako su razmjene parlamentarnih posjeta između dviju država vrlo česte što svjedoči o odličnim bugarsko-hrvatskim odnosima.

Govoreći o zajedničkim interesima u ovoj regiji, ministrica Pusić je kazala kako će Hrvatska od Bugarske preuzeti predsjedanje SEECP-om u srpnju 2016., a do tada će zajedno s Bugarskom i Albanijom raditi kao trojka (kako je uobičajeno u drugim regionalnim inicijativama i procesima).

I predsjednica parlamenta Cačeva i prva potpredsjednica Pusić suglasile su se kako je važno konačno otvoriti direktnu avionsku liniju za kojom, sasvim sigurno ima potrebe, s obzirom da su u razdoblju od samo mjesec dana organizirana dva business foruma. Jedan, prošlog mjeseca u Zagrebu, u sklopu službenog posjeta predsjednika Plevnelieva Hrvatskoj, a drugi se održava sredinom ovog tjedna u Sofiji.

Ministrica Pusić je također istaknula važnost lektorata u obje zemlje "jer kada dio školovanja provedeš u nekoj zemlji, onda joj se uvijek vraćaš, a to je vrlo važno za razvoj bilateralnih odnosa". Predsjednica Cačeva je govorila o važnosti da zemlje regije govore jednim glasom o svojim interesima i izazovima kao što su npr. migracije, kao i o radu obaju parlamenata na jačanju bilateralnih odnosa Bugarske i Hrvatske. Dogovorili su također "inventuru" legislative,  kako bi se olakšalo poslovanje hrvatskih tvrtki u bugarskoj i bugarskih tvrtki u hrvatskoj.



Priopćenja