Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: Zaseban pristup za svaku zemlju Istočnog partnerstva

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je na četvrtom sastanku na vrhu Istočnog partnerstva, 21. i 22. svibnja 2015. u Rigi...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je na četvrtom sastanku na vrhu Istočnog partnerstva, 21. i 22. svibnja 2015. u Rigi.

Ministrica Pusić je nakon završetka sastanka istaknula tri postignuća Summita kojeg je ministar vanjskih poslova Latvije nazvao „Summitom preživljavanja koncepta istočnog partnerstva“.

Obzirom da se do sada smatralo se da sve zemlje Istočnog partnerstva moraju proći kroz dva sporazuma - jedan je o slobodnoj trgovini, a drugi je o pridruživanju, na današnjem sastanku prihvaćeno je mišljenje da se takav pristup više ne može održati te da je logično da svaka zemlja ima pristup primjeren sebi tzv. „taylor made pristup“, istaknula je ministrica Pusić i dodala kako je potvrđeno da je Europska unija, zemljama Istočnog partnerstva, glavni gospodarski i trgovinski partner. „Mislim da neki drugi veliki partneri koji su pojavljivali na sceni izvan Europe, ne pokazuju više toliki interes i u velikoj će mjeri to biti europska odgovornost“, rekla je ministrica Pusić.

Treća bitna stvar je sloboda kretanja, tj. vizna liberalizacija, odnosno ukidanje viza za zemlje Istočnog partnerstva. „Mi smo se vrlo jasno založili za ukidanje viza jer smatramo da sloboda kretanja jako doprinosi modernizaciji zemlje, otvorenosti i liberalizaciji“, rekla je ministrica Pusić i istaknula da se u deklaraciji predlaže da se za Gruziju i Ukrajinu o viznoj liberalizaciji odlučuje krajem ove godine, kad se vidi da li su ispunili sve uvjete. „Naš stav je bio da bi se odluka mogla donijeti i prije, barem što se Gruzije tiče, jer mislim da je Gruzija ispunila uvjete“, kazala je ministrica Pusić dodajući da se u ovom trenutku ne zna kako će izgledati konačni nacrt deklaracije, obzirom da je Azerbajdžan izrazio rezervu na predloženi tekst. „Sada ćemo vidjet na koji način će se to riješiti, da li će se dodati neka bilješka, ili će se pronaći neko kompromisno rješenje, tako da u ovom trenutnu ne mogu jasno reći sa kakvom deklaracijom raspolažemo“, zaključila je ministrica Pusić.

Izjava ministrice Pusić:

preuzimanje

 



Priopćenja