Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: Hrvatska zabrinuta situacijom u Makedoniji

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas sudjeluje na sjednici Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas sudjeluje na sjednici Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu. Uoči sjednice ministrica Pusić se osvrnula na pregovore Srbije s EU. „Što se Srbije tiče, jedna od ključnih tema je stvarni početak pregovora. Srbija je formalno započela pregovore prije godinu i pol, ali stvarno još nije otvorila nijedno poglavlje. Svi su izrazili želju, uključujući i nas, da Srbija započne pregovore o određenim poglavljima. Hrvatska je otpočetka podržavala put Srbije prema ispunjavanju kriterija za sve faze približavanja Europskoj uniji, uključujući u konačnici i članstvo“, rekla je ministrica, ali je i poručila kako je ključno da se potrebni uvjeti ispunjavaju. „Pozdravili smo sporazum Beograd – Priština, ali smatramo da je važno da se taj sporazum provodi. Važno je da se omogući Kosovu da uđe u regionalne organizacije, tj. da ravnopravno sudjeluje u regionalnim organizacijama“, rekla je ministrica. Također je dodala kako je za odnose u regiji jako bitno jasno se distancirati od pokušaja rehabilitacije nacističkih kolaboracionista kao što je bio Draža Mihajlović jer to šalje vrlo lošu poruku regiji. „Nadamo se da će Srbija biti u mogućnosti da udovolji potrebnim kriterijima i da će početi i stvarno pregovori tijekom ove godine. Što se Hrvatske tiče, za nas su naročito važna poglavlja 23 i 24, tj. Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost“, poručila je ministrica.

Ministri vanjskih poslova uči današnje sjednice razgovarali su i o krizi u Ukrajini i summitu u Rigi krajem ovog tjedna. Ministrica je rekla kako Ukrajina očekuju viznu liberalizaciju, provedbu sporazuma o slobodnoj trgovini i pridruživanju s Europskom unijom kojeg je Hrvatska u međuvremenu ratificirala. Također, ukrajinska strana u Rigi očekuje i jasnu poruku o europskoj perspektivi Ukrajine, rekla je ministrica.

Govoreći o situaciji u Makedoniji, ministrica je rekla kako je Hrvatska izrazito zabrinuta, te da je Makedonija u ovom trenutku najosjetljivija točka u cijeloj regiji. „Jedanput kad se na Balkanu političke razlike pretvore u etničke sukobe, to uvijek ima nepredvidive, destabilizirajuće i potencijalno vrlo opasno posljedice. Što se Hrvatske tiče, podržavamo pronalaženje mirnog rješenja u Makedoniji i kažnjavanje onih koji su odgovorni za terorizam, ali i vraćanje rasprave u političke okvire“, kazala je ministrica.

Ministrica se osvrnula i na pitanje migracija s kojima se suočavaju države EU-a pri čemu je istaknula kako treba pronaći rješenje da se taj teret raspodjeli po državama EU-a proporcionalno broju stanovnika. „Što će se na kraju dogoditi i kako će se to riješiti, to se danas sigurno neće riješiti, niti na sljedećem Vijeću s obzirom na stavove pojedinih država članica. Kombinirati podjelu tereta, s jedne strane, i pokušaj da se ti problemi rješavaju na mjestu nastanka vjerojatno je put kojim treba ići. Nakon posjete Iraku mogu reći da svugdje gdje postoji funkcionalna vlast, moguće je, po mom mišljenju, surađivat na rješavanju problema na teritoriju same zemlje prije nego što se ljudi odluče otisnuti preko Mediterana“, zaključila je ministrica.

Izjava ministrice Pusić

preuzimanje

 

 

 

 



Priopćenja