Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić obišla Ankawa kamp

Drugog dana boravka u Erbilu, u utorak 5. svibnja, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić obišla je i Ankawa kamp u kojem su smješteni kršćani...


Drugog dana boravka u Erbilu, u utorak 5. svibnja, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić obišla je i Ankawa kamp u kojem su smješteni kršćani, obišla je crkvu Sv. Ilije i Sv. Josipa te se sastala s biskupom Bashar Wardaom.

Biskup Warda informirao je ministricu o situaciji s kršćanskim izbjeglicama, "izgubili smo 6.000 obitelji koje su otišle u Jordan, Siriju ili drugdje i vrlo vjerojatno se neće vratiti u Irak, a to je veliki gubitak za ovako malu manjinsku zajednicu". Radimo s nadležnima u regionalnoj kurdistanskoj vladi, ali i s vlastima u Bagdadu. Kršćane nije pogodila strašna sudbina koja je pogodila Jezide, rekao je biskup. "Dostojanstvo ovih ljudi je prioritet, i zato je bilo važno pomoći i omogućiti da se mogu sami dalje brinuti o sebi, zato i iznajmljujemo stanove kako bi se obitelji mogle što prije iseliti iz kampova", rekao je biskup Warsada. Pozvali smo agencije za humanitarnu pomoć da rade direktno. Cijela je kršćanska zajednica otišla iz Mosula, njih 125.000 i došla tu u Kurdistan, rekao je. 

Razgovarali su također o organiziranju primarnog zdravstva te obrazovanja, s obzirom na veliki broj djece, ali i ukupnog broja izbjeglica.



Priopćenja