Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Susret ministrice Pusić s Fuadom Masumom, predsjednikom Iraka

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s predsjednikom Republike Irak Fuadom Masoumom.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s predsjednikom Republike Irak Fuadom Masoumom. "Uvjeren sam da će naše dvije zemlje surađivati na područjima od gospodarstva do energetike" rekao je predsjednik Masoum. Govorio je također i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Iraku te borbi protiv DAESH-a, kao i naporima vlade za inkluziju svih dijelova društva, kao i o pomirbi, pri čemu, rekao je "postoje dvije dimenzije pomirbe - politička i socijalna", jer sada postoje podjele i unutar iste zajednice ili unutar istog plemena.

Ministrica Pusić istsknula je kako zbog svoje nedavne prošlosti, Hrvatska u potpunosti razumije situaciju u Iraku, te istaknula kako smatramo da je "Irak na prvoj liniji obrane ne samo vlastite zemlje nego i Europe" jer, kako je rekla, Irak spada u europsko susjedstvo. Ponovila je i ovom prilikom interes brojnih hrvatskih tvrtki za poslovanje u Iraku, na brojnim poslovima od elektrifikacije, zatim prehrambene industrije, do obrambene industrije i energetike.

Također, ministrica Pusić je istaknula kako obje zemlje smatraju da je obrazovanje ključ razvoja te je ponudila stipendiju za mlade diplomate na poslijediplomskom specijalistickom studiju diplomacije (započeo s radom u rujnu prošle godine, a zajednički je projekt MVEP i zagrebačkog sveučilišta).

Kasnije danas u Bagdadu, ministrica Pusić sastat će se ministrom obrane Khaled al-Obeidijem, ministrom unutarnjih poslova Muhamedom Salimom Al - Rahbanom te ministricom za ženska pitanja Bayan Nouri, nakon čega odlazi u Erbil gdje će se sastati s pokrajinskim vodstvom.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić nakon susreta s predsjednikom Republike Irak Fuadom Masoumom

Preuzimanje



Priopćenja