Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić započela službeni posjet Iraku

Službeni posjet Iraku prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova započela je danas, 02. svibnja, sastankom s predsjednikom Parlamenta Salimom al-Jabourijem...

Službeni posjet Iraku prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova započela je danas, 02. svibnja, sastankom s predsjednikom Parlamenta Salimom al-Jabourijem.

"Ovim posjetom Hrvatska potvrđuje tradicionalno dobre odnose, kao i namjeru za daljnjim jačanjem suradnje s Irakom", kazala je ministrica Pusić te dodala kako Hrvatska vrlo dobro razumije s kakvim se sve izazovima suočava Irak te cijeni sve napore iračke vlade. Mi vrlo dobro razumijemo što znači braniti i obraniti zemlju, a zatim graditi stabilnost i sigurnost, rekla je. Također je istaknula kako su brojne hrvatske tvrtke zainteresirane za suradnju s iračkima, što je i znak poboljšanja situacije jer gospodarstvo postaje važna tema. Osim toga, hrvatske tvrtke koje su nekad radile u Iraku imaju jako dobru reputaciju što je odličan temelj za nastavak suradnje, rekla je minisitrica.

"Još uvijek se suočavamo s vrlo ozbiljnim izazovima, ali stanje se polako kreće prema boljem", rekao je predsjednik iračkog Parlamenta. Prvi je prioritet sigurnost, a ključno je poraziti terorizam, a druga se dimenzija tiče obnove, kako zemlje tako i povjerenja unutar društva, kazao je al-Jabouri. Parlament snažno radi na uključivanju svih dijelova iračkog društva, a suradnja s međunarodnom zajednicom, odvija se i kroz Odbor za vanjsku politiku Parlamenta.
Iračka je vlada formirana zajedničkim naporima svih stranaka, a jedan od ključnih stupova je jedinstvo i volja za porazom DAESH-a, istaknuo je.

Mvep Pusić je istaknula kako "Hrvatska ima namjeru jačati odnose s Irakom" dodajući kako je u tom smislu "vrlo važna uloga parlamenata". Razvojna suradnja, koju vidimo kao jedan od instrumenata vanjske politike, također treba potporu i suradnju parlamenta, kazala je ministrica.
Ministrica je također naglasila kako će Irak u budućnosti biti iznimno važan partner Europskoj uniji i to na području energije, borbe s terorizmom te u razvojnom aspektu - rješavanja pitanja migracije.

Ministrica Pusić danas će se sastati s Janom Kubišem, posebnim izaslanikom gt UN za Irak, koji je na tom mjestu nedavno zamijenio Nikolaja Mladenova.



Priopćenja