Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povjerenstvo o ostvarenom napretku u provedbi Akcijskog plana podrške izvozu

Deveta sjednica Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva koju je vodio Joško Klisović, koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova...

Deveta sjednica Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva koju je vodio Joško Klisović, koordinator Povjerenstva i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, održana je 23. travnja 2015. godine, a prezentirana su Izvješća o radu Povjerenstva i provedbi Akcijskog plana podrške izvozu za razdoblje 2014.-2015. te je razmotren pregled ukupnog izvršenja mjera iz Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015.

Povjerenstvo je također razmotrilo i verificiralo postignuća u provedbi 10 mjera Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. predviđenih za prvo tromjesečje 2015. godine. Tako je nakon konzultacija sa svim institucijama koje sudjeluju u davanju informacija hrvatskim izvoznicima, HBOR definirao model pružanja usluga savjetovanja izvoznicima koje će biti dostupne u jesen 2015. godine. Podrška velikim izvoznicima kroz dokapitalizaciju HBOR-a provedena je sukladno Zakonu o HBOR-u te je u 2014. izvršena dokapitalizacija u iznosu od 350.000.000,00 kuna, a u proračunu za 2015. osigurana su po zakonu maksimalno moguća sredstva u iznosu od 532.892.800,00 kuna.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova definiralo je okvirni popis od 30-ak prioritetnih tržišta temeljem ispitivanja interesa hrvatskih izvoznika koje je u 2014. godini provela HGK. Pri definiranju popisa uzete su obzir i aktualna trgovinska razmjena te projekcije rasta stranih tržišta, a za strateške izvozne grane uzete su ključne industrijske djelatnosti iz Industrijske strategije RH. Preciznija slika biti će dostupna po dovršetku 'Makroekonomske studije razvoja hrvatskoj izvoza', koja će sadržavati i trgovinsku specijalizaciju i komparativne prednosti izvoza.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u postupku je izrade Pravilnika o znanstveno-tehnologijskim parkovima kojim će se definirati kriteriji za stjecanje statusa znanstveno–tehnologijskog parka te definirati postupak praćenja i evaluacije njihova rada. Znanstveno-tehnološki parkovi predstavljaju jedan od oblika poduzetničkih potpornih institucija te je Ministarstvo poduzetništva i obrta predvidjelo jačanje razvoja poduzetničke infrastrukture putem potpore za naprednu poduzetničku poslovnu infrastrukturu u iznosu od 532.000.000,00 kuna te potpore za razvoj poduzetničkih poslovnih vještina odnosno savjetodavne usluge kroz poduzetničke institucije u iznosu od 326.800.000,00 kuna.

Prema najavi HBOR-a, analiza stanja i dugoročna makroekonomska analiza razvoja hrvatskoga izvoza trebala bi biti gotova tijekom II. tromjesečja 2015. godine. Analiza će se sastojati od četiri dijela: izvozni trendovi i pokazatelji, struktura obilježja hrvatskog izvoza, trgovinska specijalizacija i komparativne prednosti te izravni i neizravni učinci izvoza za hrvatsko gospodarstvo.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izradilo je pregled korištenja relevantnih međunarodnih multilateralnih organizacija kako bi se hrvatskim izvoznicima osigurala prilika za nove poslovne prilike. Hrvatskim su tvrtkama dane smjernice za uključivanje u redovite postupke javne nabave, a ujedno se organiziraju i prigodna informativna događanja i seminari na ovu temu.

Na stranicama mrežnog portala za izvoznike te web-stranicama Gospodarske diplomacije MVEP, otvorena je mogućnost direktne komunikacije s hrvatskim izvoznicima. Osim upita, izvoznici mogu slati i informacije o administrativnim barijerama koje utječu na njihovo poslovanje. Povjerenstvo putem svojih institucija-članica na kvartalnoj osnovi prikuplja informacije o administrativnim barijerama, a institucije-članice predlažu poduzimanje koraka od strane Povjerenstva u svrhu njihovog ukidanja. EU je također izradila bazu podataka koja sadrži informacije o administrativnim, carinskim, sanitarnim, fitosanitarnim, te drugim preprekama, a od siječnja 2014. godine Savjetodavni odbor za pristup tržištu riješio je dvije trgovinske prepreke važne za RH, konkretno u BiH i Crnoj Gori.

Više informacija o 9. sjednici povjerenstva:

https://mvep.gov.hr/gdvijesti/odrzana-9-sjednica-povjerenstva-vlade-za-internacionalizaciju-hrvatskoga,28056.html   

Akcijski plan dostupan je za preuzimanje na:

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/files/file/2014/140508-ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf 

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/files/file/2014/140508-prilog-1_ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf  



Priopćenja