Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: potrebno je redefinirati sadržaj odnosa između EU i južnih susjeda

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU s ministrima vanjskih poslova zemalja južnog partnerstva...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU s ministrima vanjskih poslova zemalja južnog partnerstva (Mediterana) koji se održao u Barceloni.

"Razgovarali smo o potrebi promjene koncepta i konkretnih tema u odnosima između EU i južnih susjeda, a obzirom da se zadnji sastanak u ovom formatu održao prije 7 godina, došlo je vrijeme da se redefinira sadržaj tog odnosa koji je postao izrazito važan zbog sigurnosnih razloga, zbog razloga energetske i gospodarske suradnje", rekla je ministrica Pusić i dodala da su sigurnosne teme, odnosno borba protiv terorizma, pitanje globalne stabilnosti i stabilnosti mediteranske regije te pitanje migracija, teme koje u zadnjih nekoliko godina dominiraju u odnosima EU i zemalja južnog Mediterana. Arapske zemlje južnog Mediterana u ovom trenutku ugroženije od terorističkih napada i prijetnjama terorizmom od europske strane Mediterana jer se u tim zemljama teror skriva iza Islama, a zapravo bi se mogao skrivati iza bilo čega, i ekstremističke akcije opravdavati nekom ideologijom ili religijom, rekla je ministrica Pusić i istaknula da je do sada već mnogo puta ponovljeno da nitko ne smatra da taj teror ima veze s Islamom, ali ima veze s zajedničkom mediteranskom regijom. "Zemlje južnog Mediterana postavljale su u zadnje vrijeme i pitanje što točno Europa želi od te suradnje i to je tema o kojoj ovdje razgovaramo - partnerstvo u borbi protiv ekstremizma i terorizma ali u najširem kontekstu, kroz konkretne mjere neposrednog suzbijanja terorizma, kažnjavanja terorizma, ali i kroz dugoročne mjere gospodarske naravi", kazala je ministrica Pusić.

Tijekom sastanka se razgovaralo i o budućem širem okviru Europske politike susjedstva (European Neighbourhood Policy) i prioritetnim sektorima za suradnju u budućem ENP-u te o zajedničkim izazovima u regiji te o doprinosu ENP-a u njihovom rješavanju.

Europska politika susjedstva (ENP) je osmišljena 2003. godine radi unaprjeđenja odnosa EU s njezinim susjedima - južnim i istočnim (jedna politika - dva kraka). EU zemljama susjedstva nudi razvijanje posebnog odnosa, odnosno partnerstvo kao jedinstvenu politiku te potiče regionalnu suradnju radi pružanja odgovora na različite regionalne izazove. "Južni krak" ENP-a obuhvaća 10 država s istočne i južne obale Sredozemlja: Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libija, Maroko, Palestina, Sirija i Tunis. Posljednja revizija ENP-a je provedena 2011. godine kako bi se odgovorilo na događanja Arapskog proljeća.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić:

preuzimanje

 



Priopćenja