Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

„Rendez-vous festival: Članstvo Hrvatske u EU znači i nova ulaganja u kulturu“

U zagrebačkom HNK danas je najavljen “Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj“, koji se održava od svibnja do rujna diljem Hrvatske, a promovirat će, među ostalim, kulturna, sportska, gastronomska i sportska događanja te diplomaciju...

U zagrebačkom HNK danas je najavljen “Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj“, koji se održava od svibnja do rujna diljem Hrvatske, a promovirat će, među ostalim, kulturna, sportska, gastronomska i sportska događanja te diplomaciju. Kako je, u ime suorganizatora festivala Ministarstva vanjskih i europskih poslova, rekao pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić, Hrvatska je jako zadovoljna što je domaćin festivala koji je nastavak uspješno održanog Festivala Hrvatske u Francuskoj, “Croatie, la voici“, 2012. godine. „Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji znači i nova ulaganja u kulturu, čemu podršku daju i francuski dužnosnici“, istaknuo je Marušić, naglasivši kako je siguran da će građani uživati u programu.

Ovakvim projektima, rekao je pomoćnik ministrice, dajemo do znanja kako je upravo članstvo Hrvatske u EU stvorilo veće mogućnosti za prezentaciju nacionalnog identiteta, uz EU kao dodanu vrijednost. Također, u ovim ekonomski i socijalno izazovnim vremenima nužno je kulturu gledati i kroz dimenziju doprinosa gospodarskom razvoju – zaključio je Marušić.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jedan je od glavnih partnera i suorganizatora Festivala Francuske u Hrvatskoj te, zajedno s Veleposlanstvom RH u Francuskoj, sudjeluje u organizaciji, osmišljavanju i predstavljanju festivala. Početak festivalskih aktivnosti obilježit će predavanje najutjecajnijeg svjetskog ekonomista današnjice Thomasa Pikettyja, a višemjesečno istraživanje francuske kulture službeno počinje u svibnju velikom izložbom Augustea Rodina te izvedbom opere „Pelléas et Mélisande“ Claudea Debussyja. Do  kraja rujna održat će se više od 150 događanja.

 



Priopćenja