Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak ministrice Pusić s kosovskim kolegom Thaçijem

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se u srijedu 8. travnja o.g. s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo, Hashimom Thaçijem...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se u srijedu 8. travnja o.g. s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo, Hashimom Thaçijem.

Europska perspektiva svih zemalja regije jamac je stabilnosti i sigurnosti cijelog prostora JIE. Hrvatska snažno podupire eurointegracijske procese u svim zemljama regije, a potpisivanje Sporazuma o europskom partnerstvu između Republike Hrvatske i Republike Kosovo doprinos je tom procesu. Otvaranjem pregovora o SSP-u između EU i Kosova,  intenzivirana je suradnja na području prijenosa znanja i iskustava stečenih tijekom pregovaračkog procesa pa je od svibnja prošle godine održano pet seminara o različitim poglavljima (npr. 3 - Sloboda pružanja usluga i 5 - Javna nabava), na kojima su sudjelovali službenici u državnoj i javnoj upravi.

Hrvatska i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, a kada je riječ o gospodarskim odnosima postoje mogućnosti poboljšanja na području trgovine, investicija, prometnog i energetskog povezivanja te građevinarstva. Robna razmjena se u posljednje tri godine povećala za oko 25%, a hrvatski izvoz bilježi stalni rast. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske s Kosovom u 2014. g. iznosila je 72,2 m eura (povećanje od 0,6% u odnosu na 2013. g.), pri čemu je  hrvatski izvoz iznosio 69,7 m eura (povećanje od 0,9%), dok je hrvatski uvoz iznosio 2,5 m eura (smanjenje od 9%). Hrvatska s Kosovom tradicionalno ostvaruje suficit u robnoj razmjeni koji je u 2014. g. iznosio rekordnih 67,2 m eura.

Na Kosovu živi i malobrojna hrvatska nacionalna manjina, a od oko 12 000 koliko ih je živjelo početkom 1990-tih, danas ih je manje od 300 u Janjevu, tridesetak u Letnici te još četrdesetak u dva okolna sela.

Sastanak ministrice Pusić i ministra Thaçija održat će se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u 13.00 sati, a nakon sastanka predviđene su izjave za medije. Molimo zainteresirane fotoreportere i novinare da u ministarstvo dođu do 12.30 sati te da svoj dolazak najave najkasnije do srijede, 8. travnja u 10.00 sati na glasnogovornik@mvep.hr.



Priopćenja