Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ukrajina zainteresirana za hrvatska iskustva mirne reintegracije

U Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine 30. ožujka o.g. održane su multilateralne konzultacije zamjenika mvp Ukrajine Sergeja Kislice s hrvatskim izaslanstvom koje je predvodila pomoćnica ministrice Vesna Batistić-Kos...

U Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine 30. ožujka o.g. održane su multilateralne konzultacije zamjenika mvp Ukrajine Sergeja Kislice s hrvatskim izaslanstvom koje je predvodila pomoćnica ministrice Vesna Batistić-Kos. Cilj konzultacija bio je doprinijeti unaprjeđenju hrvatsko-ukrajinske suradnje u multilateralnim organizacijama te utvrđivanje prioriteta bilateralne razvojne suradnje. Na margini konzultacija održani su sastanci oko suradnje u okviru NATO, međunarodnih misija i operacija i razvojne suradnje.

Ukrajinska strana iskazala je interes za  hrvatska iskustva i znanja stečena tijekom rata i poslijeratnih djelovanja, posebice tijekom mandata UN Prijelazne uprave za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem (UNTAES), o procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Također, zanimala ih je rehabilitacija, socijalna i gospodarska reintegracija branitelja,  zaštita žena i djece te kulturne baštine u ratno i poratno doba.

Na iskazan interes ukrajinske strane, održan je i pilot-projekt prijenosa znanja i iskustava predstavnicima nadležnih državnih tijela iz procesa upravljanja prognanicima i izbjeglicama u Hrvatskoj.

Pomoćnica ministrice Batistić-Kos susrela se i sa zamjenikom šefa Posebne promatračke misije OESS-a Alexanderom Hugom, zamjenikom regionalnog predstavnika UNHCR-a Vannom Noupechom, zamjenicom stalnog predstavnika UNDP-a Initom Paulovicom, te šefom EUAM-a Kalmanom Mizseiom.



Priopćenja