Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatsko-mađarske konzularne konzultacije: Iznimna povezanost dviju država na svim područjima

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić i voditeljica Odjela za konzularne poslove i državljanstvo mađarskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Zita Bencsik...

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić i voditeljica Odjela za konzularne poslove i državljanstvo mađarskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Zita Bencsik, održale su u Budimpešti 25. ožujka o. g. konzularne konzultacije između dviju država. Konzultacijama je prisustvovao i veleposlanik RH u Mađarskoj, dr.sc. Gordan Grlić-Radman, koji je naglasio iznimnu povezanost dviju država u svim područjima, a  ne samo na konzularnom planu.

Ovom prilikom razmijenjena su stajališta vezana uz prijedlog izmjena Zakonika Unije o vizama te se razgovaralo o suradnji u području izdavanja viza, kao i o iskustvima u pružanju konzularne zaštite državljanima EU u trećim zemljama. Posjećen je i konzularni trening centar mađarskog Ministarstva vanjskih poslova i trgovine, gdje se simulira rad diplomatskih misija/konzularnih ureda.

Mađarski domaćini podijelili su svoja iskustva vezana uz provedbu schengenske evaluacije i ponudili pomoć u pripremama za navedenu evaluaciju, zahvalivši na potpori hrvatskih državnih tijela radu mađarske konzularne agencije u Splitu, koja djeluje tijekom ljetnih mjeseci.



Priopćenja