Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić: Naši vojnici pridonose odličnom vojnom obukom i kulturnom senzibilizacijom

U Hrvatskom saboru danas je svečano obilježena šesta obljetnica ulaska Hrvatske u članstvo NATO-a. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ovom je prigodom novinarima izjavila...

U Hrvatskom saboru danas je svečano obilježena šesta obljetnica ulaska Hrvatske u članstvo NATO-a. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ovom je prigodom novinarima izjavila kako hrvatski vojnici koji sudjeluju u mirovnim misijama doprinose svojom odličnom vojnom obukom, ali i kulturnom senzibilizacijom, odnosno razumijevanjem za različite kulture u kojima služe kao mirovne snage. Ministrica je naglasila kako Hrvatska u Afganistanu već godinama ima prisutnog po jednog diplomata, što će se, istaknula je, i proširiti, a koji je uvijek tamo s našim vojnim snagama upravo zbog uspostave što bolje komunikacije sa stanovništvom. Bez toga, rekla je ministrica, nema efikasnih mirovnih misija.

Hrvatska šefica diplomacije podsjetila je i kako je svoj boravak u Afganistanu upravo završila jedna mlada diplomatkinja, koja se vratila s najboljim preporukama i ocjenama svojih pretpostavljenih u misiji u Mazar-e Sharifu.

„I ubuduće ćemo, upravo zbog iskustva koja imamo s našim vojnicima koji dobivaju i trening iz poznavanja kulture i lokalnih običaja, uvijek nastojati kombinirati vojnu prisutnost sa civilnim projektima, u bilo kojoj vrsti mirovnih misija u kojima sudjelujemo; u NATO, UN i misijama EU.“ – istaknula je.

Na upit o medijskim špekulacijama oko mogućnosti ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka, ministrica je odgovorila da, što se NATO-a tiče, obvezni vojni rok ne igra ulogu, budući da postoje države koje ga imaju i one koje ga nemaju. To je, rekla je, jedna vrsta općeg obrazovanja u samoj zemlji. „Mislim da smo mi napravili odličnu transformaciju Hrvatske vojske u profesionalnu vojsku, a postoji i mogućnost služenja vojnog roka.“ – rekla je ministrica, istaknuvši da je vojni rok imao funkciju integriranja društva i povezivanja ljudi iz različitih dijelova zemlje, što se, naglasila je, danas čini kroz druge mehanizme. No, zaključila je, visoki standardi treninga unutar vojske, ne samo u međunarodnim misijama nego i kod kuće, imaju svoju važnu funkciju.

Da se zajedničke vrijednosti koje dijele članice NATO-a, kao što su mir i sigurnost, poštivanje ljudskih prava i demokracija ne smiju uzimati zdravo za gotovo, složili su se u svojim obraćanjima u Saboru i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Izjava ministrice Pusić povodom šeste obljetnice hrvatskog članstva u NATO-u

Preuzimanje

 



Priopćenja