Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić primila potpredsjednika Vlade i ministra nacionalne obrane Poljske Siemoniaka

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je danas potpredsjednika Vlade i ministra nacionalne obrane Republike Poljske, Tomasza Siemoniaka...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je danas potpredsjednika Vlade i ministra nacionalne obrane Republike Poljske, Tomasza Siemoniaka, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Ministrica Pusić izrazila je sućut u povodu terorističkog napada koji se dogodio jučer u Tunisu, a u kojem je smrtno stradao jedan poljski državaljanin, a jedanaestoro ih je ranjeno.

Hrvatska ministrica i poljski ministar obrane složili su se kako dvije zemlje povezuje puno zajedničkih tema i interesa i unutar EU i NATO saveza, te su naglasili kako obje zemlje podupiru proširenje NATO saveza na Crnu Goru i Makedoniju. Imajući u vidu sigurnosnu situaciju u širem europskom susjedstvu, važno je tražiti razloge koji pokazuju korist od proširenja NATO saveza, istaknuo je poljski ministar Siemoniak, dok je ministrica Pusić naglasila kako je baš zbog njenog položaja, važno članstvo Crne Gore u Savezu.

Ministricu Pusić zanimalo je i poljsko viđenje situacije u Ukrajini posebno s obzirom na skori sastanak na vrhu o Istočnom partnerstvu u Rigi u svibnju o.g. pri čemu je istaknula kako Hrvatska smatra da za svaku od zemalja Istočnog partnerstva treba imati „tailor made“ pristup. Istaknula je također kako je uvjerena da će Hrvatska i Poljska nastaviti surađivati u mirovnim misijama pri čemu je istaknula kako je važno kombinirati vojne misije s civilnim projektima kako bi se što prije osigurao održivi mir.



Priopćenja