Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan sastanak EU direktora za razoružanje, ne-proliferaciju i kontrolu naoružanja

Direktori iz država članica Europske unije zaduženi za razoružanje, neširenje oružja za masovno uništenje i kontrolu naoružanja i predstavnici EEAS-a...

Direktori iz država članica Europske unije zaduženi za razoružanje, neširenje oružja za masovno uništenje i kontrolu naoružanja i predstavnici EEAS-a (Europske službe za vanjsko djelovanje) održali su u Zagrebu 16. i 17. ožujka 2015. neformalni sastanak. Razgovaralo se o problematici malog i lakog oružja, provedbi Konvencije o biološkom oružju i Konvencije o protupješačkim minama te o Preglednoj konferenciji Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT).

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos istaknula je važnost koju Hrvatska, bilateralno i kroz RACVIAC - Centar za sigurnosnu suradnju, pridaje međunarodnoj sigurnosti, razoružanju, neširenju oružja za masovno uništenje i kontroli naoružanja, čime značajno doprinosi jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi.

Izaslanik američkog predsjednika za neširenje nuklearnog oružja, veleposlanik Adam Scheinman, govorio je o važnosti Pregledne konferencije NPT-a i naglasio konstruktivnu ulogu Europske unije u cijelom procesu, a načelnica Sektora za NATO i međunarodnu sigurnost Sanja Bujas Juraga istaknula je tri ovogodišnja događaja od iznimne važnosti za pitanje razoružanja. Uz Preglednu konferenciju NPT-a, održat će se i Prva konferencija država stranaka Ugovora o trgovini oružjem i Prva pregledna konferencija Konvencije o kazetnom streljivu, kojoj je Hrvatska domaćin i predsjedatelj.



Priopćenja