Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska može biti strateški partner Kolumbiji u Europi

U nastavku službenog posjeta Kolumbiji, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s kolumbijskim ministrom obrane...

U nastavku službenog posjeta Kolumbiji, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s kolumbijskim ministrom obrane Juan Carlosom Pinzo´nom Buenom u srijedu, 25. veljače s kojim je razgovarala o potencijalnoj suradnji na području vojno-obrambene industrije, razminiranja te brodogradnje (izgradnja patrolnih brodova).

U ministričinom izaslanstvu bili su predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje te član uprave RH Alana, umirovljeni general Milan Knežević.

Ministrica Pusić je naglasila kako se vrlo skoro očekuje potpisivanje nekoliko bilateralnih ugovora koji će omogućit lakše poslovanje hrvatskim i kolumbijskim tvrtkama, ali i ugovora vezanih za hrvatsko članstvo u EU, čime će se zasigurno pojačati bilateralna suradnja.

Ministar obrane istaknuo je kako je Hrvatska vrlo poznata u Kolumbiji pogotovo, hrvatski sportaši. "Interesira nas vaša priča, kako ste prošli rat, zatim postkonfliktnu tranziciju i onda krenuli dalje, što i nama daje nadu" rekao je ministar Buena. Kazao je kako su mirovni pregovori koji su upravo u tijeku, promijenili odnos snaga što daje nadu da bi mogli krenuti naprijed te dodao da "Kolumbiju zanima vaše veliko iskustvo tranzicijskog pravosuđa". Kolumbijski ministar naglasio je kako ih zanimaju mirovni napori, posebno razminiranje, kako s vojnog tako i civilnog i humanitarnog aspekta, te je dodao kako već imaju iskustva s hrvatskim proizvodima od čizama i kaciga do strojeva (DOK ING). "Smatramo da nam Hrvatska može biti strateški partner u Europi s obzirom na vaše članstvo u EU", rekao je ministar Buena i istaknuo kako je Kolumbija vjerojatno jedina latinoamerička zemlja koja ima i jednu vrstu sigurnosnog sporazuma s NATO-om.

Ministrica Pusić istaknula je kako „Hrvatska ima visoku vojnu školu, u kojoj se školuju časnici ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva, koja i u okviru NATO-a pruža znanja za mirovne misije čime smo  značajno izmijenili percepciju naše regije, i stavili hrvatsku u centar napora za stabiliziranje Balkana, a NATO je bio ključan za Hrvatsku jer smo taj sustav ugradili u naše oružane snage“ te dodala kako vrlo često kombiniramo vojne mirovne misije s civilnim projektima, jer se jedino tako može izgraditi održivi mir i stabilnost u konfliktnim i postkonfliktnim državama. Ministrica Pusić također je kazala kako je energetska sigurnost također vrlo važna, te kratko informirala o hrvatskim energetskim projektima, dodajući kako je energetska sigurnost skoro neodvojiv dio vojne i policijske sigurnosti.

Inače, Kolumbija se upravo pridružuje operaciji Atalanta, u kojoj već sudjeluje Hrvatska, tako da će dvije zemlje moći surađivati i na tom području.

Na kraju sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatskog centra za razminiranje i Ministarstva obrane Kolumbije na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja.



Priopćenja