Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić u Republici Kolumbiji

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u srijedu i četvrtak, 25. i 26. veljače u službenom posjetu Republici Kolumbiji...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u srijedu i četvrtak, 25. i 26. veljače u službenom posjetu Republici Kolumbiji, što je prvi posjet jednog visokog hrvatskog državnog dužnosnika toj zemlji još od uspostave bilateralnih odnosa prije dvadeset godina. To je ujedno i uzvratni posjet, s obzirom da je kolumbijska ministrica vanjskih poslova María Ángela Holguín Cuéllar boravila u posjetu Hrvatskoj prošle godine kada je posjetila i DOKING. U Kolumbiji će u ministričinom izaslanstvu, osim člana Uprave RH Alan biti i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje.

S Kolumbijom smo već uspostavili dobre odnose u različitim područjima budući da smo ministrici vanjskih poslova Kolumbije tijekom prošlogodišnjeg posjeta Hrvatskoj prezentirali neke od naših tvrtki naročito one koje proizvode strojeve pod parolom „nemoj slati čovjeka tamo gdje možeš poslati stroj“, tj. strojeve za opasne situacije uključujući i one za razminiranje pa je tako DOKING već prodao 5 svojih strojeva, rekla je ministrica Pusić uoči odlaska u službeni posjet Kolumbiji. Ministrica je istaknula da će se tijekom posjeta razgovarati o daljnjim mogućnostima suradnje, a obzirom da u Kolumbiji već dugi niz godina traje sukob između države i gerilaca razgovarat će se i o potrebi za prenošenjem hrvatskih iskustava reintegriranja ljudi koji su dugo vremena proveli u oružanim sukobu, rekla je ministrica i dodala da je Kolumbija jedan od naših partnera s kojima razvijamo širu i složeniju suradnju kombinirajući vojnu, gospodarsku, političku i razvojnu suradnju.

Osim sa svojim domaćinom, ministricom vanjskih poslova Holguín Cuéllar, ministrica Pusić sastat će se sa Juanom Carlosom Pinzónom Buenom, ministrom obrane Republike Kolumbije i Jimmyem Chamorrom, senatorom i predsjednikom Odbora za vanjske odnose Senata Republike Kolumbije, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja. Hrvatska je, naime, još od 2009. godine prisutna u Kolumbiji s projektima humanitarnog razminiranja, koji se provode uz potporu MVEP-a.

Kolumbija je u središtu aktivnosti EU u Latinskoj Americi jer se radi o zemlji primateljici najvećeg volumena razvojne pomoći EU u tom dijelu svijeta. Hrvatska je još od 2009. godine prisutna u Kolumbiji s projektima humanitarnog razminiranja (obuka, regulatorni okvir minskog djelovanja), koji se provode uz potporu MVEP-a (u počecima se suradnja odvijala u sklopu programa Organizacije Američkih Država u Kolumbiji, a zatim je prešla u sustav bilateralne razvoje suradnje Hrvatska-Kolumbija). Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje izravno su zaduženi za implementaciju projekata u Kolumbiji, a potpisivanjem sporazuma učvrstit će se prisutnost Hrvatske u Kolumbiji u tom sektoru čime se otvara mogućnost provedbe drugih bilateralnih razvojnih projekata.

Aktivnosti HCR-a u Kolumbiji i suradnja s Ministarstvom obrane, omogućili su plasman strojeva za razminiranje DOK-ING-a na tržište Kolumbije što predstavlja uspješan primjer korištenja sustava razvojne suradnje u funkciji promicanja gospodarstva, a tvrtka Šestan-Busch ima i službenog predstavnika u Bogoti.



Priopćenja