Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić boravi u Brazilu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravi u sluzbenom posjetu Brazilu 23. i 24. veljače, gdje će se susresti sa Sergiom Daneseom...


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravi u sluzbenom posjetu Brazilu 23. i 24. veljače, gdje će se susresti sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Savezne Republike Brazil i ministrom obrane Jacquesom Wagnerom.

Posjet ministrice Pusić Brazilu prvi je posjet visokog hrvatskog dužnosnika toj zemlji nakon osamnaest godina, odnosno od 1997.g. kada je u posjetu bio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. Bivši brazilski ministar vanjskih poslova Antonio Patriota bio je prvi strani dužnosnik koji je posjetio Hrvatsku prvog dana našeg članstva u EU 1. srpnja 2013. što je bio i prvi posjet jednog brazilskog ministra Hrvatskoj. Posjet Brazilu podrška je onim gospodarskim projektima koji su već započeli i koji za sada postoje kao mogućnost, rekla je ministrica Pusić uoči posjeta Brazilu i dodala da je 2013. godine s Brazilom započeta suradnja u području brodogradnje, a ovom prilikom bi se taj proces trebao pomaknuti prema realizaciji projekata.

Brazil je šesta po veličini svjetska ekonomija s velikim potencijalom za gospodarski rast, bogatim prirodnim resursima, ogromnim potencijalom u poljoprivredi, turizmu, energetici, naftnoj industriji i uslužnim djelatnostima. Hrvatsko članstvo u EU trebalo bi dati novi poticaj za gospodarsku suradnju s Brazilom obzirom da je Brazil jedan od deset europskih strateških partnera u svijetu, ali prije svega i poticaj za hrvatsko-brazilske bilateralne odnose, posebno na području gospodarstva, konkretno brodogradnje, off-shore industrije istraživanja nafte i plina, pomorskog prijevoza i logistike, energetike, građevinskog i ITC sektora (posebno prometna infrastruktura), kao i vojno-obrambenog sektora Hrvatske, a u izaslanstvu ministrice bit će i član Uprave RH Alan.

Više o gospodarskim odnosima: https://mvep.gov.hr/gdstrana-trzista/

 



Priopćenja