Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnica ministrice Batistić Kos na sastanku Američko – jadranske povelje

Pomoćnica ministrice za multilateralne poslove i globalna pitanja dr. sc. Vesna Batistić Kos predvodila je hrvatsko izaslanstvo na sastanku političkih direktora Američko – jadranske povelje...

Pomoćnica ministrice za multilateralne poslove i globalna pitanja dr. sc. Vesna Batistić Kos predvodila je hrvatsko izaslanstvo na sastanku političkih direktora Američko – jadranske povelje, održanom 17. veljače 2015. u Sarajevu.

Ovaj skup označio je početak jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine ovom inicijativom za političko-sigurnosnu suradnju u Jugoistočnoj Europi pa je zemlja domaćin predstavila plan aktivnosti tijekom 2015. Na sastanku su, uz Hrvatsku i BiH, sudjelovale i ostale države članice Povelje - Albanija, Crna Gora te Makedonija.   

Sudionici su se osvrnuli na trenutnu političku situaciju u Jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na procese euroatlantskih integracija država regije. U tome smislu razmotrene su i tekuće aktivnosti odnosno reforme koje zemlje aspirantice za članstvo u NATO-u provode na svome putu prema članstvu u Savezu. Isto tako, naglašena je trajna spremnost za suradnju na područjima od međusobnog interesa, među kojima se osobito izdvajaju zajednički projekti koji se odnose na daljnju nazočnost međunarodne zajednice u Afganistanu. Bilo je riječi i o aktualnim sigurnosnim izazovima na granicama Saveza.

Pomoćnica ministrice Batistić Kos i ovom prigodom je naglasila snažnu podršku Hrvatske    euroatlantskim aspiracijama država Jugoistočne Europe, kako na bilateralnoj razini tako i u okviru Povelje. Osvrnula se na dosadašnje rezultate aspirantica na tome polju, istovremeno ukazavši na nužnost reformskih napora. U raspravi je izražena nada da će uskoro biti postignut konsenzus o molbi Kosova za primanje u članstvo ove inicijative.



Priopćenja