Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić o zaključcima Vijeća za vanjske poslove

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon završetka izvanrednog sastanka Vijeća za vanjske poslove potvrdila je...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon završetka izvanrednog sastanka Vijeća za vanjske poslove potvrdila je da se postojeće sankcije protiv Rusije produljuju za još šest mjeseci.

Postojeće sankcije Rusiji te osobama koje vode pobunjenike u Ukrajini ostaju na snazi do rujna, a Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje dobile su zadaću da za sedam dana pripreme popis imena koja će se dodati dosadašnjem popisu sankcioniranih osoba, rekla je ministrica Pusić i dodala da će se o tome odlučivati na sljedećem sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Ministrica Pusić je ponovila da sankcije nisu svrha samima sebi te da su one uvedene kako bi se od konflikta do rješenja došlo pregovorima, te da je njihova funkcija poštivanje i provođenje dogovora iz Minska. Ukoliko se situacija smiri i krene se s provođenjem dogovora iz Minska to bi značilo i ublažavanje sankcija, a ukoliko situacija eskalira to bi pak značilo moguće nove sankcije, rekla je ministrica Pusić.

Na pitanje kakvo je stajalište o tome imao novi grčki ministar vanjskih poslova, ministrica Pusić je rekla da su zaključci doneseni konsenzusom, što znači da je za njih bila i Grčka.

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić:


Priopćenja