Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: jasno definirati elemente ugovora iz Minska

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas sudjeluje na sjednici Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas sudjeluje na sjednici Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu. Između ostalog, ministri vanjskih poslova EU-a razgovarat će i o krizi u Ukrajini i odnosu prema Rusiji.
Na pitanje kakvi se odnosi s Rusijom mogu očekivati u budućnosti, ministrica je uoči sjednice Vijeća poručila kako će se oni sigurno popraviti. Istaknula je da se u današnjoj raspravi očekuju dva temeljna stava. „Jedan koji će biti skloniji tome da se pronađe način da se odmah razgovara s Rusijom, odnosno da se možda ublaže neke od sankcija i drugi koji će smatrati da ne treba još razgovarati uopće, a kamoli ublažavati sankcije“, rekla je ministrica.
Ministrica je pojasnila i koje će biti hrvatsko stajalište na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a. „Ono što ćemo mi zastupati i na čemu se nadam da ćemo se naći je da treba razgovarati, jasno defilirati elemente ugovora iz Minska koje Rusija treba ispoštovati, uključujući i točno parametre prekida sukoba u istočnoj Ukrajini i tijek smirivanja situacije i na postizanje tih rezultata onda vezati ublažavanje sankcija budući da su sankcije uvedene kako bi došlo do smirivanja sukoba i postepenog mira u Ukrajini“.
Na pitanje jesu li sankcije postigle svrhu, ministrica je poručila kako su sankcije postigle veliki efekt što se tiče Ruske Federacije. Što se tiče smirivanja situacije u Ukrajini, još ne. Ono do čega bi trebalo doći je konkretna provedba dogovora iz Minska.
Kad je riječ o borbi protiv terorizma, Europa je pokazala jedinstvo i spremnost na zajedničku strategiju i suradnju i formiranje velike anti-ISIL koalicije. U prvom redu može se očekivati dogovor o suradnji obrambenih i sigurnosnih službi i institucija.

Izjava ministrice Pusić uoči sjednice Vijeća za vanjske poslove

Preuzimanje

 

 

 

 

 



Priopćenja