Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnica Batistić Kos na predstavljanju Europske godine za razvoj

U Rigi je 9. siječnja pokrenuta Europska godina za razvoj pod sloganom "Naš svijet, naše dostojanstvo, naša budućnost"...

U Rigi je 9. siječnja pokrenuta Europska godina za razvoj pod sloganom "Naš svijet, naše dostojanstvo, naša budućnost", koja će se provoditi tijekom cijele godine u svim državama članicama Europske unije.

Na svečanom otvorenju Europske godine za razvoj sudjelovali su predsjednik Europske komisije g. Jean-Claude Juncker, visoka povjerenica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku gđa. Federica Mogherini, predsjedavateljica Odbora za razvoj Europskog parlamenta gđa. Linda McAvan te povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica. Republiku Hrvatsku na svečanom otvaranju predstavila je pomoćnica ministrice za multilateralne poslove i globalna pitanja dr.sc. Vesna Batistić Kos.

Glavni ciljevi Europske godine za razvoj su podizanje svijesti građana kao i drugih dionika o rezultatima međunarodne razvojne suradnje na razini EU i u državama članicama, informiranje građana o Razvojnom okviru nakon 2015. godine te aktivno uključivanje svih dionika u provedbu međunarodne razvojne suradnje.

Europska godina za razvoj 2015. provodi se u trenutku kada se na međunarodnoj razini pregovara o ključnim pitanjima vezano za razvojnu suradnju kao što su Razvojni okvir nakon 2015. godine, financiranje razvoja i klimatske promjene, sve međusobno povezano u cilju iskorjenjivanja siromaštva.



Priopćenja