Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: proces pridruživanja BiH može započeti još ove godine

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje u na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu na kojem se raspravlja o Iraku, Siriji, Zapadnom Balkanu, o usvajanju zaključaka o Bosni i Hercegovini i suzbijanju epidemije ebole na afričkom kontinent

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje u na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu na kojem se raspravlja o Iraku, Siriji, Zapadnom Balkanu, o usvajanju zaključaka o Bosni i Hercegovini i suzbijanju epidemije ebole na afričkom kontinentu.
Uoči početka sjednice Vijeća, ministrica Pusić je istaknula kako je nova inicijativa za Bosnu i Hercegovinu, koju je pokrenula Hrvatska, a kasnije prihvatila Velika Britanija i Njemačka, u međuvremenu postala inicijativa cijele Europske unije. „Kao što je poznato, novi pristup se ne sastoji u snižavanju kriterija, nego u novom redoslijedu. Drugim riječima, BiH se može početi micati s mjesta. Nije blokirana na način da ima tako visoke preduvjete da ne može početi proces, ona počinje proces“, kazala je ministrica.
Ministrica je također istaknula kako je dovoljno ambiciozan i realan cilj da nova vlada u svom mandatu kandidira BiH za članstvo i dobije pozitivno mišljenje Europske komisije. „Ako u tome uspije, a mislim da je moguće, to su gotovo  sigurne tračnice za BiH u mnogo različitih aspekata, ne samo što se tiče mogućnosti članstva, nego i stabiliziranja institucija i efikasnosti odlučivanja“, rekla je ministrica.
Istaknula je kako će Hrvatska inzistirati da se kao jedan od ključnih kriterija postavi provedba ugovora o rastu i zapošljavanu jer se ne mogu očekivati politički rezultati, bez stvaranja uvjeta za egzistenciju. Ministrica je dodala kako ove godine počinje proces pridruživanja ako se u Parlamentu izglasa pristanak na potrebne reforme što je preduvjet za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izjava ministrice Pusić



Priopćenja