Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: Od inicijative do nove politike EU prema BiH

(Hina) - Britansko-njemačka inicijativa za Bosnu i Hercegovinu, koja je pokrenuta na poticaj Hrvatske, prerasla je u europski projekt i predstavlja veliku šansu za BiH...

(Hina) - Britansko-njemačka inicijativa za Bosnu i Hercegovinu, koja je pokrenuta na poticaj Hrvatske, prerasla je u europski projekt i predstavlja veliku šansu za BiH, izjavila je u srijedu 19. studenog 2014. prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za medije.

"Hrvatska je naravno svesrdno podržala tu transformaciju jednog prijedloga u ono što je on postao danas, a to je politika Europske unije prema BiH i europskoj perspektivi BiH. Smatram da je to neobično važan korak, da je to velika šansa za BiH i velika šansa za stabilizaciju ovog dijela Europe", kazala je ministrica Pusić. Po njezinim riječima, na tu su inicijativu, koja zahtjeva ne samo proaktivnu ulogu europskih institucija i država članica, nego i vrlo aktivnu ulogu BiH, pozitivno reagirali i novoizabrani bosanskohercegovački dužnosnici. Sva tri člana predsjedništva zalažu se za europski put BiH i njezin ulazak u EU.

Ministrica Pusić objašnjava da je inicijativa u ponedjeljak prihvaćena na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU i da ne snižava kriterije nego želi osigurati da ih BiH može ispuniti. Podsjetila je da je prošlo otprilike četiri godine u kojima su kriteriji bili isti, ali pomaka nije bilo. "Novim pristupom prema BiH ne snižavaju se kriteriji, ali se definira jedan drugačiji redoslijed i optimističniji i realniji pristup ispunjavanju i mogućnosti ispunjavanja postavljenih uvjeta", istaknula je ministrica Pusić i dodala da je prva točka inicijative bila preuzimanje pisano definirane obveze čelništva BiH vezane uz provedbu reforma koje su sastavni dio tog procesa. "Na sastanku u ponedjeljak predložili smo da ta pisana obveza zauzme formu dijela programa nove vlade u BiH i da taj program vlade bude izglasan u novoizabranom parlamentu i taj prijedlog je prihvaćen. Nova visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini preuzima i osobnu odgovornost za taj proces i uskoro će posjetiti BiH." istaknula je ministrica Pusić i najavila raspravu o BiH na dnevnom redu Vijeća u prosincu.

Na pitanje novinara ostaje li na stolu prijedlog Europske komisije da se BiH ukinu 1. siječnja 2016. trgovinske povlastice ako ne proširi sporazum na Hrvatsku, ministrica Pusić je odgovorila da to nema veze s novim pristupom te da on uključuje suradnju s BiH između ostalog i na ispunjavanju te obveze.

Odgovarajući na novinarsko pitanje ministrica Pusić je rekla da bi Haški sud trebao reagirati na istupe Vojislava Šešelja, "poludjelog ratnog zločinca" kojega je zbog bolesti sud pustio na privremenu slobodu, i vratiti ga u pritvor zbog njegove retorike koja šteti i odnosima Srbije sa susjedima i njezinom europskom putu. "Potpuno je jasno da on šteti europskom putu, u prvom redu Srbije, a onda i dobrim odnosima između Srbije i njezinih susjeda. Ne zato što ja mislim da on ima neki utjecaj, ali zato što u javno mnijenje unosi retoriku zbog koje je, između ostalog, došlo i do zločina u ratovima '90-ih i koja je nedopustiva bilo gdje. Prema tome, očito je da bi haške institucije trebale reagirati i vratiti ga u pritvor", rekla je ministrica Pusić. Po njezini riječima, vraćanje Šešelja u pritvor nije pitanje Srbije, iako je on njezin problem, nego Haškog suda. "Srbija ima problem, neka ga riješi u suradnji s Haškim tribunalom."

Ministrica Pusić je kazala da je upozorila ministre vanjskih poslova država članica EU-a na situaciju koja je nastala nakon puštanja Šešelja iz haškog pritvora jer agresivna proratna retorika kojom se služi šteti pozitivnim promjenama koje se događaju kao posljedica europskog procesa i sudjelovanja u europskom procesu država u regiji. "Dobila sam podršku za osudu tog stava i to će vjerojatno zauzeti neki oblik izjašnjavanja i visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini na tu temu", rekla je ministrica Pusić, te je ujedno i pozvala svoje kolege u Srbiji da osude Šešeljeve istupe. "Ja ih ohrabrujem da osude vrlo jasno i nedvosmisleno Šešeljeve istupe. To je zaista za njih ozbiljan problem i žao mi je da su se suočili s tim ozbiljnim problemom. Međutim, adresati u ovom slučaju su institucije haškog tribunala i Ujedinjeni narodi, a EU samo toliko koliko to direktno šteti europskom procesu u regiji."

Ministrica Pusić se osvrnula i na pitanje priznavanja Palestine koju je od članica Europske unije dosad priznala samo Švedska. "To je dosad učinila jedna članica EU-a. Mi smo i ovoga puta na Europskom vijeću vodili raspravu o statusu Palestine i daljnjim koracima", kazala je ministrica i naglasila da države članice imaju različita stajališta i da će nastaviti o tome razgovarati te da na Hrvatsku nitko nije provodio pritisak da ne prizna Palestinu. "Što se tiče pritiska, nitko nije provodio pritisak ni u jednom ni u drugom pravcu. To je naša autonomna odluka u potpunosti", rekla je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić je iskoristila priliku da najoštrije osudi brutalni teroristički napad na sinagogu u Jeruzalemu u kojem je ubijeno pet, a ranjeno više osoba. Također je izrazila sućut obiteljima žrtava te izraelskoj vladi.

Ministrica Vesna Pusić na press konferenciji je govorila i o službenom posjetu Portugalu, izgredima hrvatskih navijača u Milanu i drugim temama.

 

 

 

 



Priopćenja