Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na Aspen Institute konferenciji u Berlinu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, na poziv njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeiera i britanskog ministra vanjskih poslova Phillipa Hammonda...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, na poziv njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeiera i britanskog ministra vanjskih poslova Phillipa Hammonda, sudjelovat će na Aspen Institute konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe, koja se održava danas, 05. studenog u Berlinu.

Konferencija će, osim ministara regije (albanskog Ditmira Bushatija, BiH Zlatka Lagumdžije, kosovskog Envera Hoxaja, makedonskog Nikole Poposkog te srpskog, Ivice Dačića), okupiti i dužnosnike EU-a i NATO-a te SAD-a, a glavna tema bit će izazovi u procesu približavanja država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja članstvu u Europskoj uniji. Ministarskoj raspravi prethodit će panel gospodarstvenika o tom aspektu razvoja regije.

Prva Aspen Institute konferencija ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe održana je u prosincu 2008. g., a 2010. pokrovitelji konferencije bili su tadašnji njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, a 2012.g. je uz njemačkog ministra Westerwellea, supokrovitelj bio mađarski ministar vanjskih poslova János Martonyi.

I ova konferencija dio je, u posljednjih nešto više od pola godine intenziviranih razgovora o regiji, njenim europskim perspektivama i načinima praktičnog ostvarenja te europske budućnosti. Vraćanje zapadnog Balkana na dnevni red europske politike započelo je hrvatskom inicijativom u Bruxellesu u veljači ove godine te usvajanjem zaključaka koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu na travanjskom Vijeću za vanjske poslove, s obzirom da je stabilno i sigurno okruženje trajni hrvatski nacionalni i državni interes. Hrvatska vanjska politika regiju je postavila među svoje prioritete, a bilo nam je važno osigurati i podršku europskih partnera, u čemu smo i uspjeli. Hrvatska kao dio regije, ali i dio srednje Europe te Mediterana, ima interes i odgovornost za stabilnost regije.

Proširenje je također bila glavna tema Croatia Foruma održanog u srpnju u Dubrovniku, kao i sastanka predsjednika država zapadnog Balkana, održanog također u Dubrovniku. O istoj se temi razgovaralo i na Bledskom sigurnosnom forumu početkom rujna. A, krajem kolovoza, na inicijativu njemačke kancelarke Merkel, u Berlinu su se okupili premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri gospodarstva iz regije.

 



Priopćenja