Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik Klisović primio u nastupne posjete veleposlanike Malezije i Albanije

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović primio je u ponedjeljak 27. listopada 2014. u nastupne posjete veleposlanika Malezije Dato' Saiful Azam Martinus Bin Abdullaha i veleposlanika Albanije Ilira Meloa...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović primio je u ponedjeljak 27. listopada 2014. u nastupne posjete veleposlanika Malezije Dato' Saiful Azam Martinus Bin Abdullaha i veleposlanika Albanije Ilira Meloa.

Zamjenik Klisović i veleposlanik Malezije potvrdili su vrlo dobre političke odnose i spremnost za jačanjem gospodarske suradnje. Zamjenik je istaknuo da će Hrvatska, osim s Malezijom, jačati gospodarsku suradnju i s ostalim zemljama jugoistočne Azije te je u tom kontekstu istaknuo značaj promocije gospodarstva putem gospodarske diplomacije. Upoznao je veleposlanika s hrvatskim komparativnim prednostima i potencijalnim područjima gospodarske suradnje, uključujući ulaganje u i korištenje hrvatskih morskih i zračnih luka za plasman malezijskih roba na tržišta Europe. Veleposlanik Dato' Saiful Azam prenio je spremnost malezijske strane za intenziviranjem gospodarske suradnje te je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dobrom suradnjom znanstvenih i sveučilišnih ustanova.

Potvrđena je i dobra suradnja dviju zemalja u multilateralnim organizacijama, a očekuje se i jačanje suradnje u okviru EU-ASEAN mehanizama te ASEM dijaloga. Zamjenik Klisović čestitao je veleposlaniku na izboru Malezije za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2015.-2016.

Veleposlanik Albanije i zamjenik Klisović istaknuli su odlične bilateralne odnose i spremnost za unapređenje odnosa na području gospodarske suradnje. Posebno je istaknuta snažna potpora koju Hrvatska pruža Albaniji na njenom eurointegracijskom putu, a veleposlanik je kao osobito značajan segment suradnje označio razmjenu iskustava u procesu eurointegracija i dodao da je Albanija po uzoru na Hrvatsku osnovala svoj Centar izvrsnosti. Zahvalio je na hrvatskom doprinosu u procesu dodjele kandidatskog statusa Albaniji, te istaknuo kako Tirana vidi Zagreb kao poveznicu čitave regije s Bruxellesom. Razgovaralo se i o perspektivama razvoja gospodarske suradnje, osobito u kontekstu prometnog povezivanja Jadransko-jonskim cestovnim pravcem i energetskim pravcima IAP-TAP, kao rješenjem za diversifikaciju opskrbe plinom i veću energetsku neovisnost.

Albanski veleposlanik sastao se i s pomoćnikom ministrice za europske poslove Hrvojem Marušićem i s pomoćnicom ministrice za europsko pravo, međunarodno pravo i konzularne poslove Andrejom Metelko-Zgombić.



Priopćenja